Страната ни се отдалечава от ЕС заради действията на българското правителство

Член на политическия кабинет на Цецка Цачева - назначен в Брюксел без конкурс   През последната година България се отдалечава от ЕС, от европейските политики и от възможността да ползва членството си за национално, икономическо и социално развитие

Член на политическия кабинет на Цецка Цачева - назначен в Брюксел без конкурс

 

През последната година България се отдалечава от ЕС, от европейските политики и от възможността да ползва членството си за национално, икономическо и социално развитие. Това заяви депутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент Ивайло Калфин при представянето на отчета за дейността на българските евродепутати-социалисти през първата година от мандат 2009-2014г. Според Калфин тази негативна тенденция е свързана с образа, който страната ни има, погледната отвън. Евродепутатът напомни, че в края на предишното правителство и в началото на мандата на сегашното беше възстановен достъпът до европейски фондове. Въпреки това обаче, страната ни тройно изпадна на последно място, като от началото на месец май е вече на 27-мо място.

Калфин изрази безпокойството на българските евродепутати-социалисти за икономическата политика, която се провежда в България. Той изтъкна, че страната ни ще е първата, в която ЕК ще изпробва новите си правомощия за контрол. „Това не е случайно", отбеляза Калфин. По думите му в България, освен опита за заблуда на ЕК за дефицита за миналата година, бюджетната политика на правителството е точно обратното на това, което се прави в ЕС. Докато страните от ЕС омекотяваха кризата, в България икономиката беше замразена, не се разплащаше с бизнеса, увеличава се бюджетния дефицит. „Във Франция, Италия, Германия, Испания има конкретно разписани планове, а у нас това нещо липсва", заяви евродепутатът.

„По пътя, по който е тръгнала, България ще се превърне в лошия пример, в който ще се упражняват върху нас как не трябва да се прави бюджетна политика", предупреди Калфин. По думите му има дефицит на демокрация в страната - проблем, който имат страни с десни популистки правителства. Според Калфин трябва да си даваме сметка, че борбата с корупцията служи за оправдание за използването на репресивния апарат на държавата за защита на лични, корпоративни и партийни интереси. Калфин беше категоричен, че е недопустимо депутати да бъдат лобисти.

Ивайло Калфин представи отчета на евродепутатите-социалисти за дейността им през изминалата година. Приоритетни за българските представители на левицата в ЕС е била социалната политика и работата по всички европейски инструменти, които могат да се използват, за омекотяване на кризата в България. „Доста от тези инструменти бяха създадени, но не бяха ползвани от България заради липсата на активност и достатъчно познание от страна на българското правителство", отбеляза Калфин.

Друг важен приоритет за социалистите- евродепутати е опростяването на процедурите и удължаването на сроковете за ползване на европейските фондове, както и работа по проблемите, които новите страни-членки обикновено имат след присъединяването си към ЕС. Евродепутатите са били изключително активни и  в областта на екологията, опазването на природата, прилагането на Натура 2000 и темата за ГМО.

Илияна Йотова постави проблема за представителството на българския парламент в ЕП. По думите й една млада дама е била представена официално през миналата седмица на евродепутатите в Страсбург. Тя щяла да отговаря за връзките на НС с ЕП в Брюксел. Йотова е попитала дали е била назначена на поста с конкурс и е получила отрицателен отговор. Младата дама се аргументирала, че заема поста, защото е част от политическия кабинет на председателя на Народното събрание  Цецка Цачева. Тя не успяла да каже какви точно ще бъдат компетенциите й. Не успяла да обясни и как точно ще си взаимодействат двата парламента. „Не ни е безразлично какъв човек ще ни представлява в ЕП", коментира със загриженост Илияна Йотова. 

Йотова припомни, че в миналия парламент евродепутатите са били запознавани с позицията на България по важни въпроси. „За съжаление има страх в хората, които работят в министерствата да се контактува с нас, представителите на опозицията, защото могат да се озоват без работа", отбеляза евродепутатът. „Ние не разполагаме с официалната позиция на България", каза още Йотова и изтъкна, че там, където трябва да бъдат защитавани интересите на страната ни, представителите на България мълчат. По думите на евродепутата са преустановени и информационните кампании за представяне на европейските програми. Според Йотова би било жалко, ако това се прави, за да се ползват проектите от определени хора. Илияна Йотова цитира изследване за това до колко евродепутатите подкрепят политиката на управляващото мнозинство в страните си. Този процес при българските е социалисти е  80%.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов заяви, че депутатите от левицата са информирали колегите си от ЕП за поредицата закони с лобистки поправки, които се опива да прокарва мнозинството в българския парламент. Според Найденов става дума за текстове, свързани с корупционни практики и поправки, свързани с обслужването на частни и корпоративни интереси. До този момент подобни закони са 22, като най- пресният пример са поправките в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Найденов отбеляза, че т.нар. „сиво законодателство" позволява проникването на текстове, които нарушават стандартите за защита на човешките права, което е тема на засилен интерес и на евродепутатите-социалисти.

Ангел Найденов обърна внимание и на промени в законите, които регламентират функционирането и състава на регулаторните органи. „Това мнозинство си позволява да променя закони, за да овладее политически независимите регулаторни органи, да промени състава и да осъществи контрол върху дейността на органи, които по закон би следвало да бъдат независими и надпартийни", коментира депутатът от левицата. Найденов изтъкна, че няма отчет за изпълнение на политиката на българското правителство. Отсъства и разговор за усилията на парламентарното мнозинство за разработването на стратегията Европа 2020. Според Найденов липсва дискусия за прилагането на Лисабонския договор и конкретните политики, заложени в него. Депутатът от левицата заяви, че в есенната сесия на НС ще започне обсъждане на стратегическата концепция на НАТО.

По повод станалата отново актуална тема за ГМО Георги Божинов коментира, че при сега действащото в страната ни законодателство е невъзможно отглеждането на ГМО със стопански цели. „Новата активност, на която сме свидетели през последните седмици, според мен е свързана с предстоящото гласуване в Съвета на министрите и в ЕП", отбеляза Божинов. Става дума за нагласата, с която ще отиде българската страна, че България е без необходимостта да задейства предпазна клауза, което според Божинов е тревожно. По думите му правото на отделните страни сами да определят политиката си в тази сфера не трябва да отменя регламента на ЕС за обща процедура, според която с колективно решение да се допуска определен вид в околната среда. „За съжаление при първия удобен случай, управляващите бият отбой и отново надделяват лобистки интереси, за да се отвори „вратичка", коментира Мая Манолова. По думите й фактът, че България няма да бъде категорична по налагането на предпазна клауза е опасен сигнал за по- нататъшното развитие на ГМО в България.

Отчетът на евродепутатите можете да изтеглите от тук >>>