Коалиция за България дава Цецка Цачева на етична комисия

  ДЕКЛАРАЦИЯ  на Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена в парламента от народния представител от Коалиция за България Петър Курумбашев       Измина точно една година от работата на Народното събрание

 

ДЕКЛАРАЦИЯ 

на Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена в парламента от народния представител от Коалиция за България Петър Курумбашев

 

 

 

Измина точно една година от работата на Народното събрание. Точно преди една година нашата парламентарна група подкрепи избора на госпожа Цецка Цачева за шеф на парламента. Ние смятахме и продължаваме да смятаме, че е суверенно право на най-голямата парламентарна група, разбира се, да излъчи председател на Народното събрание още повече с такава голяма преднина пред следващите групи.  

Една година е време за оценка както на правителството, така и на парламента, така и на дейността на председателя на парламента. Позволете ми да ви информирам от името на Парламентарната група на Коалиция за България, че ние ще искаме разглеждане на поведението на председателя на Народното събрание в парламентарната Комисия по етика, поради многократно нарушение на Правилника на Народното събрание и нарушение на Конституцията.

Какви са нашите аргументи? По отношение на Конституцията става дума за систематично отнемане на правото на народните представители от Коалиция за България за осъществяване на парламентарен контрол. Ние сме задали 400 питания и въпроси. Петдесет и осем от тях са отклонени и не са стигнали до залата, тоест около 15%. Още по-щадящ в това отношение е председателят на Народното събрание по отношение специално на премиера Бойко Борисов, към който ние сме задали 25 питания и въпроси, 14 от тях са отклонени. Тоест повече от половината. Когато става дума за организация и провеждане на парламентарния контрол, искам да ви цитирам съвсем конкретни факти. Тези въпроси се отклоняват на базата на собствена преценка. Връщат се по некомпетентност, отклоняват се с мотив, че са зададени преждевременно или некоректно и многократно се отнема думата на народни представители, които искат обяснение - защо това се е случило, защо е отклонен техният въпрос или дори не им се дава възможност да развият своето питане.

Особено грубо нарушение беше случаят с Димитър Горов, когато правителството изненадано на деветия месец намери в чекмеджетата някакви псевдоанекси за 2 млрд. лв., който зададе конкретни въпроси към конкретните министри, за да се види какви суми не достигат в конкретно министерство, за да се направи тази сметка 2 милиарда ли са, един ли е, може да излезе и повече? Тези въпроси бяха върнати с аргумента, че може да получи тази информация по Закона за достъп до обществена информация, както всеки един български гражданин в 30-дневен срок. Висше право на народния представител е не да ползва това право на всеки български гражданин, а да контролира пряко от името на българските избиратели тези, които са членове на Министерския съвет.

Два изключително груби гафа в работата на нашия парламент. Единият е приемането едновременно на първо и второ четене на един закон, който и в момента е в дневния ни ред, който естествено беше върнат от Конституционния съд и e нещо, което просто не се е случило в двадесетгодишната практика на този парламент.

Вторият случай е този с приемането на така наречената наркопоправка. Днес ние сме свидетели, че двама наши колеги поемат отговорността си с оставките от постовете си в парламентарни комисии, но всъщност пряко отговорен за дейността на „Държавен вестник" е именно председателят на Народното събрание, тъй като така пише и в нашия правилник, а именно: „Председателят на Народното събрание упражнява контрол върху издаването на „Държавен вестник"." Всякакви прехвърляния на отговорността върху заместник-председателя Лъчезар Иванов и върху споменатите двама колеги в случая, са просто бягане от отговорност.

Друг факт, който прави особено неприятно впечатление за работата на Народното събрание през тази година, беше допускането на груб, вулгарен и циничен език в тази зала. Тази агресия не носи полза за никого, а по някой път този, който нанася обидата, и обидата, която изрича, носи повече информация за обиждащия, отколкото за този, към който е отправена.

Тук, в пленарна зала, господин Сидеров си позволи да използва думи, като да речем, „вибратор". Госпожа Фидосова си позволи да използва дума като „кюфтаци". И нито един път не беше направена забележка от председателя на Народното събрание.  

Тук идва дума за следващото нещо, на което искам да ви обърна внимание, а именно двойния морал. Когато се нарушава правилника, независимо, дали се нарушава от представители на мнозинството или на опозицията, следва председателят на Народното събрание да прави забележка. Това обаче не се случва.   

В замяна на това обаче се случват други неща - стриктно се спазва времето за опозицията и някой път се забравя да се спазва времето за изказване за управляващите. Има непрекъснати указвания от страна на председателя на Народното събрание дали си в темата или не си и „ясно е какво искате да кажете". Досега никога не съм чул едно указание към представител на политическа партия ГЕРБ, например.

Има отказ от даването на лично обяснение от страна на народни представители. Има редица такива случаи. Има един назидателен и менторски тон към народни представители. Бих ви цитирал: „Седнете си на мястото, господин Миков!", „Помнете си мисълта, когато излизате на трибуната!". Тук Елочка Людоедката от „12-те стола" би възкликнала: „Ужас!" Имаме многобройни нарушения по начина на водене. Имали сме 111 заседания, в които 45 пъти е възразено по начина на водене.

Свидетели сме ежедневно и на друг факт - манипулация с кворума. Всеки път в залата се регистрират по-малко народни представители, отколкото действително присъстват. Най-пресният пример е със Закона за актуализация на държавния бюджет. Тогава в залата имаше очевидно повече народни представители - регистрираха са 140, за да бъде кворумът 71 човека. Веднага на следващото гласуване, когато трябваше да се гласува дали дебатът да се предава по телевизията или не, гласуваха 175 човека. Очевидно е, че 35 човека не са влезнали за една минута в залата.

Стигна се и до гласуване на откровено лобисткия закон за опазване на земеделските земи без дори да е гледан в Правната комисия. Не стига че законът на нищо не прилича, а дори не минава и през Комисията по правни въпроси. Не стига че имаме забележки по това как изглеждаме, но поне да спазваме процедурата.  

Всички тези изводи дават основание да кажа, че всъщност ние имаме поведение не на председател на Народното събрание, а на поведение на председател на политическата група на ГЕРБ. Ако такова поведение имат господин Велчев или госпожа Фидосова, това е съвсем нормално, тъй като те отразяват вижданията на 117 народни представители. Но в никакъв случай председателят на Народното събрание не може да си позволи откровено партийно поведение.

Помните, че имаше един знаменит народен представител, даже хората говореха за Гиньо Ганев-стайл. Нека да ви прочета и един друг стайл: „Всички въпроси, които не са предвидени и упоменати, аз преценявам дали са процедура!"; „Не съм Ви изяла времето!"; „Не ви е спиран часовникът!"; „Отстранен сте от трибуната!". Харесва ли ви този изказ? Мислите ли, че така трябва да се говори в един парламент?

Трябва да ви кажа, аз си спомням като студент първия председателстващ стола на това Народно събрание - един легендарен старец, казваше се Йосиф Петров. Сигурно този старец сега като ни гледа горе, от небето, полусляп, пише епиграми за изказа и речника в това Народно събрание.  

Искам също да ви припомня имената на други председатели тук на това Народно събрание. Искам да ви припомня имената на уважаемия господин Йордан Соколов, на уважаемия господин Огнян Герджиков, на уважаемия господин Георги Пирински и да ви кажа, че нито един от тях тримата не си е позволявал подобно поведение. Защото тук е свято място, тук е българският парламент и тук няма място за фатмашки порядки.