БСП дава депутатите-лобисти от ГЕРБ на етичната комисия в парламента

Юли 13, 2010 Новини БСП 0 1690

Депутатите от ГЕРБ, чиито имена бяха замесени в скандалната поправка в Държавен вестник -  Лъчезар Иванов, Пламен Цеков и Светлин Танчев да напуснат парламента или да свалят имунитета си, за да започнат следствени действия

Депутатите от ГЕРБ, чиито имена бяха замесени в скандалната поправка в Държавен вестник -  Лъчезар Иванов, Пламен Цеков и Светлин Танчев да напуснат парламента или да свалят имунитета си, за да започнат следствени действия. За това настояха днес социалистите. „В нашия парламент няма място за лобизъм. Не може един депутат да бъде лобист", заяви секретарят на ИБ на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Антон Кутев. Той обяви, че левицата ще предложи на Етичната комисия да се заеме с лобистите в парламента. На Комисията ще бъдат дадени както отделните текстове, така  и техните вносители.  „Говорим не само за лобистки текстове, а за текстове, които съдържат корупционни механизми и практики и които облагодетелстват частни и корпоративни интереси", отбеляза зам.-председателят на ПГКБ и член на ИБ на НС на БСП Ангел Найденов.

По думите на Антон Кутев всяка седмица „ГЕРБ ООД" изкарва над 20 млн.лв. от лобистки закони. Според депутата на такава стойност биха се изчислили обемите на лобистките текстове в над 20 закона, като например промените в Закона за земята, които касаят енергийни мощности или поправката в Закона за наркотичните вещества.  „Става дума за сериозни обороти, на които всяка една корпорация би завидяла", възмути се Кутев.

Ангел Найденов коментира дебатите в парламента по второто четене на актуализацията на бюджета за 2010г. „Дебатът остана скрит от българските граждани", изтъкна Найденов. Според него причината да бъдат скрити позициите на мнозинството са неговата безпомощност и типичната за него абдикация от защита на собствените си позиции, осъзнавайки провала на политиките, заложени в бюджета за 2010г. Найденов определи като лицемерно поведението на Синята коалиция, които подкрепиха на първо четене проектозакона за актуализация на бюджета, а на второ четене така и не оформиха ясно отношение към предложенията, които бяха направени в зала.

Найденов изтъкна, че актуализацията на бюджета на практика узаконява отказа на управляващите от реформи в ключови сектори, залага политика, която задълбочава кризата и влошава положението на общините. Промяната узаконява дефицит над 3% в момент, в който беше заявено недоверието на ЕК към статистическите данни и в който беше заявено намерението да се санкционират държавите, които си позволяват дефицит над 3%. „Узакони се харчене на оперативен резерв, който на практика се поставя под контрола на едно лице - премиера Борисов", каза още Найденов. Според него актуализацията легитимира вече направени разходи, които не са били заложени в бюджета за 2010г. Като пример за степента на заинтересованост на парламентарните сили от темата за бюджета на държавата Найденов изтъкна, че ПГКБ е използвала 5 часа от парламентарното време и е направила 75 изказвания в рамките на дебата за актуализацията. Едва 15 са изказванията на парламентарното мнозинство, което е използвало и по- малко от един час парламентарно време. „Това се превръща в една от характеристиките на мълчаливото мнозинство. То отказва да защитава собствените си позиции и да представя аргументи", заяви Ангел Найденов.

Според зам.-председателя на ПГКБ темата за актуализацията на бюджета ще продължава да бъде актуална и през следващите седмици, позовавайки се на прогнозите и оценките, които дават международни институти като например Виенският институт за международни икономически изследвания. „Изследването на института потвърждава най- песимистичните ни оценки и очаквания за политиката на правителството и реализацията на бюджета за 2010г.", отбеляза Найденов. Той изрази опасението на социалистите, че актуализацията от миналата седмица няма да остане единствената. Найденов цитира части от доклада за икономическото състояние на България: нереалистична цел за влизане в Еврозоната, задържане на разплащанията към бизнеса, популистко изразходване на средства, постоянно променящи се позиции, непоследователност и непредсказуемост създаващи отблъскваща за инвеститорите среда. „Това показва отсъствието на политика от страна на правителството в условията на задълбочаваща се криза", коментира Ангел Найденов.

Председателят на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на НС на БСП Явор Куюмджиев представи позицията на ръководството на БСП по отношение на липсата на енергийна политика на правителството. Куюмджиев отбеляза, че след провала на големите енергийни проекти, могат да се наредят и други като например газовите връзки със съседните страни, терминалът за втечнен газ в Гърция, модернизацията на хранилището в Чирен, разширението на хранилището в Галата. „Нищо не се прави по тези проекти. Това ще доведе до загуба на енергийна сигурност и увеличение на цените", заяви Куюмджиев.

БСП настоява правителството да заяви ясно какво смята да прави в енергетиката и да внесе енергийната стратегия за обсъждане в парламента. Наложително е и да се проведат прозрачни разговори за доставка на газ след 1 януари 2011г. „Да не се окаже, че някой някъде на тъмно ще се договори България да отстъпи стратегически важни обекти като например собственост върху газовите тръби, с оглед популистично намаляване на газа с 1% - 2%", предупреди Куюмджиев. Социалистите настояват Белене да остане с над 51% държавно участие, а стратегическият инвеститор да бъде избран конкурсно, с прозрачен търг. „Не трябва да се допуска предателство на българските интереси", заяви председателят на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на НС на БСП.