Мартин Шулц: В България има нужда от социалист, който да е начело на правителството и той се казва Сергей Станишев

Янр 30, 2009 Новини БСП 0 1719

  За последните 10 години БСП извървя огромен път

 

За последните 10 години БСП извървя огромен път. В целия този процес много пряко участие взе и ПЕС, и нейната парламентарна група с лидерството на Мартин Шулц. Днес можем със самочувствие да обявим, че БСП е член на Социалистическия интернационал, но и на ПЕС. Това заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев по време на днешното разширено заседание на ВС на БСП. Винаги в тези години на подготовка за членство в ЕС България е имала много силен съюзник и винаги е получавала подкрепа от ПЕС, която е отстоявала еднаквото третиране на присъединяването, коментира Станишев. По думите му затова страната ни дължи благодарност на ПЕС за подкрепата. Премиерът припомни и нелекият път на страната ни в периода на реална интеграция в ЕС.  Той добави, че живеем в труден период - в света преминава много тежка финансова и икономическа криза. Само с политика, основана на нашите социалистически ценности, можем да преживеем тази тежка криза, категоричен беше Станишев.

В много висока степен ценностите на Европа са ценности на съвременната социалдемокрация и социалистическото движение. Тези ценности се отстояват в не лека битка, която върви в Европейския парламент, каза още председателят на БСП.  По думите му през тази изборна година пред БСП има две много ясни задачи. Нашият успех в кампаниите за Европейски парламент и за национален парламент ще бъде успех и на Партията на европейските социалисти. Ние имаме една ясна цел – да бъдем първа политическа сила, да спечелим и изборите за ЕП и изборите за национален парламент. Това е нужно и полезно за България, заяви Станишев. Тази цел аз съм си поставил пред себе си. Вярвам, че всеки един от вас разбира степента на отговорност. Не е лека, но е постижима. Можем да го постигнем и да бием нашите опоненти – нека се страхуват, каза в заключение председателят на БСП.

В Европа има твърде много консервативни ръководители на правителствата. Искаме да има повече социалисти в правителствата. И в България имаме нужда от социалист, който да е начело на правителството и той се казва Сергей Станишев и това трябва да остане и занапред така. Това каза председателят на групата на ПЕС в ЕП Мартин Шулц, който беше гост на заседанието на ВС на БСП. Сергей Станишев е един от най-добрите ръководители, които имаме в нашето социалистическо семейство, категоричен беше Шулц. По думите му правителството на Станишев е взело много важни мерки за стабилитет на страната. Трябва да бъдете горди с това правителство, обърна се Шулц към присъстващите.

 Коя страна в Европа може да се похвали, че в последните 3 години е имала 7-8 % икономически ръст, попита председателят на ПГ на ПЕС  продължи - коя страна в ЕС е могла да повиши пенсиите на своите граждани по начина, по който е сторила България; коя страна в Европа така е организирала финансовата си политика, че в началото на кризата, в която се намираме, страната да се намира в едно стабилно положение. Това правителство има ясни и съвсем определени успехи, заяви Шулц и от името на колегите си в Брюксел и Страсбург изрази подкрепата си за българският премиер.

По думите на председателят на ПГ на ПЕС, поемайки поста министър-председател, Сергей Станишев е приел едно тежко наследство. Реформите, които бяха направено от това правителство, бяха силно впечатляващи, категоричен беше Шулц. По думите му критиките на ЕК и мерките, които бяха взети спрямо България в последните месеци, са погрешни. В Европа не бива да има двоен стандарт, заяви Шулц и попита критиките на ЕК, отправени към България, не са налагани и спрямо други страни. Трябва да говорим с ЕК дали винаги по един и същи начин се мери България спрямо другите европейски страни, каза още той.

Председателят на групата на ПЕС в ЕП подчерта, че социалистите в Европа се борят за една цел - да има социална справедливост във всички държави на ЕС. Не искаме богатство за една малка определена група, а искаме благосъстояние за всички, и това е съществената разлика между нас и останалите партии в Европа. Борбата, която провеждаме в цяла Европа е една и съща, каза Шулц. По думите му в България е необходимо да има едно ляво правителство, както и да има превес и на левите сили в Европа и по- специално в Европейския парламент. Затова трябва да гласуват масово хората и да имаме много представители на левите сили”, каза още Шулц.

Шулц отбеляза, че изборите за ЕП имат изключително голямо значение както за всяка страна-членка, така и за всеки гражданин на ЕС. Той припомни, че въпросите как ще се разпределят различните фондовете се решават в ЕП и затова е много важно колко от социалистите ще бъдат в европарламента. Европа е един богат континент, но това богатство е разпределено погрешно, категоричен беше Шулц.  По думите му това богатство трябва да бъде разпределено по-справедливо, а това по правило правят само социалистите. Не може да очаквате от една капиталистическа партия да води социалистическа политика, каза още председателят на групата на ПЕС в ЕП.

Мартин Шулц напомни, че за 20 години в Европа се стигна до една стабилна демокрация, включително и в България. За да просъществува тази демокрация дълго, ние трябва да я защитаваме. Това е една борба, която трябва да се води във всички страни на ЕС, каза още Шулц. По думите на председателя на ПГ на ПЕС ако има една гаранция за демокрация и свобода, то това е идеята за Европа. Това е програмата на европейските социалисти. Тук в България зад тези идеи стои БСП, каза в заключение Шулц.