Ирена Анастасова: Правителството не спазва Закона за училищното и предучилищното образование.

Юни 04, 2019 Новини БСП в медиите 0 916

04.06.2019 г.

"Правителството не спазва Закона за училищното и предучилищното образование. Ще искам отговори от министъра на образованието". Това заяви пред БСТВ секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена  Анастасова. По думите й когато е променян законът  през 2016г., в чл. 251 е записано, че на всеки 2 години министърът на образованието трябва да внася доклад в НС за изпълнението и приложението  на принципите на закона, основните постижения, както и план за действие за отстраняване на констатираните пропуски. "Такъв анализ и такъв доклад до момента няма. Проблемът е, че не се спазва законът, но и отсъстват каквито и да било анализи, включително официални, на страницата на МОН", каза още тя. По думите й страшното е и че този закон е бил въведен в цялата образователна система без пробен период и въвеждане на отделни елементи на терен. "Цялата система беше хвърлена в този експеримент и виждаме резултатите", категорична бе тя.
Ирена Анастасова заяви, че при отсъствието на БСП се е видяло как работи парламентът - пазарлъци за кворум, приемане на едва няколко закона за тези месеци, липса на сериозно законодателство. "Отсъствието на БСП повлия на работата на парламента и то не в добра светлина. Намерихме парламента променен", коментира тя и допълни, че като се изключи отсъствието на Цветан Цветанов, по същество, важното е, че другите партии също са започнали да се занимават със социална тематика, темите които БСП винаги е отстоявала. Като примери тя даде, че ДПС са заговорили за намаляване на ДДС за хляба, за детски храни и детски стоки, а премиерът е заговорил за безплатни детски градини. "Изведнъж се сетиха за тези проблеми. БСП говори по тези теми от началото на това НС и сме внасяли предложения при приемането на проектобюджетите и бюджетите на страната, но те бяха отхвърлени. Сега се оказа, че може да се говори и да се търси решение по тази тематика", каза още Анастасова. Тя изрази надежда този парламент да е по-различен и от гледна точка на диалогичност, на вслушване в мнението на опонента.
Ирена Анастасова заяви, че на предстоящия Конгрес на партията ще се направи анализ на изборите и на технологията на провеждането им. Тя подчерта, че отново е удивляващ огромният брой недействителни бюлетини, които горе-долу формират един мандат. Анастасова заяви, че в изборният ден е имало и множество проблеми с електронното гласуване. "Бяха отправени обвинения, че има секции, в които машините изобщо не работят, имало 300 допълнителни машини, обаче ЦИК не разрешава на фирмата доставчик да ги достави до тези секции. Сега се оказа и че паметта е изтрита 2 дни след изборите, а обжалването на изборите може да се случи в по-дълъг период. Паметта обаче била прехвърлена на флашки", каза още секретарят на ПГ на левицата. Според нея от година на година изборната администрация, и то не само секционните избирателни комисии, става все по-некомпетентна. По думите й вече не е ясно доколко става дума за качество на законодателството и доколко за компетентност на хората, които провеждат изборите.