Асен Гагаузов: Тази година е нулева за МРРБ

Бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за тази година, без бюджета на Агенция ”Пътища”, е 12 млн

Бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за тази година, без бюджета на Агенция ”Пътища”, е 12 млн. лв. „Тази година е нулева за министерството, каза народният представител от Коалиция за България Асен Гагаузов, бивш строителен министър. При мен най-ниският бюджет беше 140 млн. лв. на година. Затова трудно мога да сравня работата на моето министерство и това на министър Плевнелиев”.

 

Асен Гагаузов допълни, че за 2,5 години са построили 4500 км пътища, а за целия мандат – 6 хиляди км. „Еврофондовете са допълващи, а не основни средства за преодоляване на кризата, каза още депутатът. Няма усвояемост на еврофондовете, държавната администрация е буквално блокирана, ние изоставаме тотално. През последната година отидохме от 14 на 26 място в Европа по усвояване на средства от еврофондове”.

 

Народният представител каза още, че не може да даде висока оценка за работата на правителството през последната година. „Периодът на адаптация бе твърде дълъг. От актуализацията на бюджета сега ще пострадат общинските бюджети. Ние поискахме увеличаване на приходите, дори още през есента запознахме управляващите с редица предложения за това”.

 

Асен Гагаузов коментира и проблемите с водния цикъл на града. „Не може европейски средства да бъдат вкарани в рамково споразумение с общината, каза Гагаузов. Разбрах, че министър Караджова е поискала от общината да извади водния проект от рамковото споразумение, за да се оформи като отделна поръчка. Ако така продължават нещата, притеснявам се, че проектът няма да приключи и до края на следващата година, въпреки удължения срок по ИСПА. Обектът трябва да е разплатен до края на следващата година”, допълни депутатът.