Цветелина Пенкова: Европа на младите- да могат те да избират среда за реализация и развитие във всички държави-членки

Май 23, 2019 Новини Избори 0 720

23.05.2019 г.

“Важно е да се постави по-голям акцент върху финансирането на културата, науката и спорта". Това заяви кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Цветелина Пенкова на Конференция “Европа на младите", организирана от Младежката организация на БСП - София. “Една истинска Европа на младите е тази, в която да могат те да избират среда за реализация и развитие във всички държави-членки, тъй като възможностите навсякъде са еднакви. Само тогава изборът на младите ще е свободен, а не компромис, базиран на по-добрите условия на труд и по-високите възнаграждения”, каза още тя. Кандидатът за европарламента добави, че политиките са само средство за постигане на една автентична Европа на младите.

На въпрос относно подобряване на нивото и качеството на образованието, кандидатът за евродепутат от левицата Петър Витанов отговори: “Принципът парите следват ученика е абсурден. Удвояване на финансирането на програмите от Еразъм+ е ключово за повишаване конкурентоспособността на младите и нивото на образованието.” В дискусията участие взе и Момчил Неков, който също е в листата за европарламента на "БСП за България". “Моята кауза е да превеждам Брюксел на български, да направя нашата работа достъпна и разбираема, защото всеки национален проблем е и европейски, защото европейската политика е и българска политика", каза той. Неков се обяви за премахване на двойни стандарти, които все още стоят пред българите, и промяна на политиката на използване на евросредствата в България по модела- инвестиция в кадри и технологии, които ще доведат до производителност.

В края на конференцията тримата кандидати за членове на Европейския парламент подписаха символичен морален договор да отстояват само политики, които са в интерес на младите хора и да се борят за изграждането на една истинска Европа на младите.