Крум Дончев: България има нужда от нов модел политици

Май 17, 2019 Новини Избори 0 1548

17.05.2019г.

„Мотивите да се включва в кампанията е заобикалящата ме действителност. Възпитаван съм да бъда родолюбец, но виждам, че последните години България буксува“. Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Крум Дончев в студиото на БСТВ. Според него политиците трябва да почерпят от спорта – честност, динамика, толерантност и дух за победа за родината. " У нас най-важното е какво ще кажеш, а не какво ще направиш. В спорта не е така, в ежедневието на хората също не е така. Убеден съм, че България има нужда от нов модел политици“, категоричен е той. Дончев е на мнение, че животът ни се е комерсиализирал. „Спортът също и това повлия на обществото ни. Спортът е уникална ценност, създадена да обединява хората, да спира войни и да ражда приятелства. Присъствието на спорта във всяка една държава трябва да е силно“, каза още той.
Дончев обясни, че БСП, в платформите „Визия за Европа“ и „Визия за България“, винаги ще подкрепя развитието на инфраструктурата, но е важно и какво следва след това, как тя ще се развива. „Ако ще се похарчат средства за едни стадиони само за едно първенство и останат за един отбор да играе на тях, аз не го приемам. Но ако мислим за децата- как ще им служат  тези спортни съоръжения, подкрепям“, заяви той. Според него, говорейки за първенство и за инфраструктура, ние нямаме статистика какво дава спортът на икономиката като БВП. „Едно мероприятие генерира огромна маса хора, които спят в хотели, хранят се, зареждат гориво и това има своя икономически ефект“, допълни той. Според Крум Дончев спортните постижения на страната ни намаляха значително и причините са свързани с финансите. Той разказа и за среща-дискусия в Самоков – един от спортните градове в страната, където е обсъждал с присъстващите точно този въпрос. Според него в ЕС спортът е игнориран. “Трябва да се намери начин за подпомагане на клубовете. Трябва да се изисква оперативна програма само за спорт“, категоричен е Дончев. 
Според Крум Дончев зад рамката на пакета „Мобилност“ се крият други интереси на ЕС, но не са обявени официално. „За три години, откакто се говори по тази тема, не чух основната теза – как това ще се отрази на Западна Европа. Ще се генерира огромен скок на цената на км, което ще се отрази на цената на крайния потребител“, посочи Крум Дончев.