Крум Дончев в Самоков: Ценностите на спорта изграждат по-сплотено, по-толерантно и по-справедливо общество

Май 17, 2019 Новини Избори 0 676

17.05.2019г.

Кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Крум Дончев посети спортни клубове в гр. Самоков по повод деня на спорта. Със свои колеги той обсъди състоянието на спорта в България, проблемите в сектора, подготовката на спортистите на регионално и национално ниво, както и по какъв начин ЕС би могъл да подкрепи българския спорт. „Самоков е  дал на България много в подготовката на българските спортисти. Щастлив съм да отбележа празника сред личности, допринесли много за българския спорт“, каза Дончев пред събралите се. Той изрази благодарност към всички, които са отдали голяма част от живота си на каузата. "Силата на спорта, освен в постигнатите победи, се крие и в неговата способност да сближава, да обединява хората, независимо от тяхната раса, религия, политически пристрастия или социален статус. Ценностите, които носи със себе си, могат да допринесат за изграждането на едно по-сплотено, по-толерантно и по-справедливо общество", добави кандидатът за евродепутат.

На въпрос- за какво би настоявал в европарламента и по какъв начин ЕС може да подпомогне българския спорт, Дончев изрази мнение, че основното, към което той ще насочи вниманието си, ще бъде увеличаване на бюджета за спорт. „Факт е, че "Еразъм" през 2019 г. ще се ползва с почти двоен бюджет, но средствата за спорт са едва 2% от оперативната програма. А защо дори да не поставим на масата въпроса за отделянето на спорта като независима оперативна възможност за финансиране“, заяви още еврокандидатът на левицата. Той констатира, че спортните постижения през последните години са намалели значително. “В миналото сме имали многобройни и безапелационни шампиони в много спортове. Някои от постигнатите рекорди са все още недостижими. В Сеул през 1988 г., България е на 7-мо място в крайното класиране по медали. От лидерска позиция на Балканите за същия период, в момента сме на последното 8-о място“- каза той.

Крум Дончев е на мнение, че ако се прояви разбиране и управленска воля за подкрепа на родните спортисти, България има шанс в бъдеще да извоюва по-мащабни и трайни позиции на световния спортен подиум.