Д-р Десислав Тасков : Огромен проблем в здравеопазването е голямото доплащане от страна на пациентите

Май 14, 2019 Новини Избори 0 694

14.05.2019

"Огромен проблем в здравеопазването е голямото доплащане от страна на пациентите  ”, заяви на обществния дебат на тема “Здравеопазването като общоевропейски и национален приоритет” кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" д-р Десислав Тасков. Той заяви, че е абсолютно неприемливо- над 50 процента от средствата в сектор „Здравеопазване” да излизат от джоба на най-бедните и най- малко живеещите. Според Световната здравна  организация доплащането не трябва да превишава повече от 15 процента. “Левите се преборихме за европейски социален стълб, а защо да няма европейски здравен стълб“, коментира Тасков. Той подчерта, че БСП, още с този бюджет, предложи намаляване на ставката на ДДС за лекарства и медицински изделия. “Ако не се реформираме на национално ниво, колкото и пари да се дават, ефект няма да има”, смята още лекарят.
Като абсолютно недоверие в системата д-р Тасков определи високият процент неосигурени. “Хората не се осигуряват, защото трябва да доплащат за всичко.Не вярват, че ще получат повече, защото са принудени  да плащат”, заяви кандидатът на левицата. Той изтъкна, че бедността също е определящ фактор.
За недостига на лекари и медицински сестри  д-р Тасков заяви, че това е резултат от политиката на властта и той е чудовищен, а именно- че здравната инфраструктура е разбита. “Изключително труден е достъпът на пациента до медицинска помощ, особено в по- малките населени и обезлюдени места, което по Конституция ни е дадено. Обидно е за обществото ни, че медицинските сестри са по улиците, а не по кабинетите. Цинизъм е да имаме демографска катастрофа, а детските лекари да са по улиците и да говорим за лимити”, коментира д-р Тасков.
“Болниците са търговски дружества, а не са в услуга на хората. Затова трябва да включим в профилактиката- превенция на заболяванията в национален мащаб, но не само в големите градове , а и в общинските болници -2.5 млн българи разчитат на този вид лечебни заведения”, изрази мнение д-р Тасков, като по думите му именно общинското здравеопазване е било най-смазано от реформите в сектора.
“Българите масово умираме от инфаркти, инсулти и рак. Живеем най-малко в Европа. Голяма част от тази смъртност е предовратима, но това сега не се случва, защото достъпът до здраве е ограничен”, заяви кандидатът на левицата относно увеличаващия се  процент на предотвратима смъртност. Той коментира, че множество заболявания, сред които и онкологичните, могат да се хванат рано при адекватна политики и профилактика. 

“Хората нямат  доверие в инстутициите и в  Министерство на здравеопазването”,  изрази мнение д-р Десислав Тасков относно недостатъчните мерки за профилактика, сред които и ваксинирането.
Той подписа декларация, с която изразява ангажимент, ако бъде избран за евродепутат, да се бори всеки европейски гражданин да има достъп до здравеопазване навсякъде в рамките на Европейският съюз.