Тодор Стоилов: ЕС се намира пред подписване на нов социален договор за солидарност

Май 13, 2019 Новини Избори 0 781

Трябва да защитим националния си интерес в Европа

„Европейският съюз се намира пред подписване на нов социален договор за Европа. Европа, която да насърчава солидарността и да гарантира по-добър живот на мнозинството, а не на малцинството”. Това заяви кандидатът за депутат от листата на „БСП за България” за евроизборите Тодор Стоилов по Радио Фокус. По думите му,  вижда се, че „задачата не излиза” през последните 10 години, в които ЕС се управлява от десни партиии.

 „Необходима е коренна промяна – в цялостните политики на Европейския съюз. България има догонващ икономически ръст, ние се движим по-бавно от Румъния, да не говорим за Западна Европа”, каза Стоилов. Той изрази мнение, че българският работник е поставен под постоянен миграционен натиск – да отиде някъде на запад, където ще работи за по-добри доходи и за друга икономика. 

„България е средно голяма по територия европейска държава, а не е малка. Ние  трябва да седнем на масата и да защитим националния си интерес”, категоричен бе социалистът. Той смята, че България е пропуснала много възможности да го направи, което се е видяло и при пакета „Макрон”.

Кандидатът за евродепутат припомни, че „БСП за България” първа е излязла с управленски проект, проект за бъдещето на Европа – „Визия за Европа”. „Искаме да изградим Европейски социален съюз. Да се уважава суверенитетът на всяка държава членка. Искаме Европейски съюз на младите, с активно демократично участие, увеличаване на финансирането на Младежката гаранция, продължаване на програмата Еразъм + и подкрепа за Културния чек”, каза още Стоилов.

Сред основните проблеми на хората в България, кандидатът изтъкна бедността, безработицата, обезлюдяването на регионите и миграция по принуда. Той подчерта, че трябва да съхраним младите хора в България. Стоилов изрази също мнение, че въвеждането на европейска прокуратура ще спомогне за връщането на правовата държава в България.