Момчил Неков: Искаме да постигнем социален Европейски съюз с минимални стандарти за пенсии и работни заплати

Май 12, 2019 Новини Избори 0 807

12.05.2019

„Архетипът на българина е свързан със земеделието – затова трябва да обърнем внимание на селското стопанство“. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ Момчил Неков в ефира на БНТ.   

„Видeли ли сте къде са отишли евросредствата - регионално, а не в големите градове?“, попита Неков.  „Убит е предприемаческият дух, защото на едни, приближените до властта, се дава, а на останалите - се вземат средства. Не остава за малките земеделци, които искат да развиват такъв бизнес“, заяви още Неков. По думите му къщите за гости за пример за корупция и начина, по който се усвояват еросредствата в България.

„С европейски средства управляващите замитат националните проблеми. Когато имаш план, дългосрочна визия за развитие, няма да се дават пари на калпак“, коментира Неков. Той изрази мнение, че в земеделския сектор има и хоризонтални проблеми – един от тях е напояването.

„Нашите програмни документи  „Визия за България“ и „Визия за Европа“ бяха  ясни още преди листата, и са тръгнали отдолу – нагоре. Документите са свързани също с дневния ред на ЕС - миграция, отбрана, сигурност“, уточни кандидатът за евродепутат. По думите му превръщането на България в съществен фактор в ЕС зависи от адекватността и компетентността на българските управляващи. Неков коментира още, че проблемите на българските пчелари са били чути от ЕС и трябва да станат политика на Европейския съюз.

Неков обърна внимание, че левицата е постигнала успех в борбата срещу двойния стандарт не само при храните, но и при стоките и услугите.

„Искаме да постигнем социален Европейски съюз с минимални стандарти за пенсии и работни заплати“, заяви Неков. По думите му превръщането на ЕС в Европейски социален съюз трябва да бъде основната цел, защото само тогава хората ще го усетят близък до тях.

„Единствено „БСП за България“ може да представи промяната. Имаме „Визия за Европа“, „Визия за България“, и ако искаме да управляваме правилно евросредствата, трябва да имаме електронно правителство, нови работни места, да развиваме земеделието и да има поминък за всички в страната“, заключи Неков.