Иво Христов в Пирдоп: Мой основен приоритет в ЕП ще бъде социалната държава в Европа

Май 11, 2019 Новини Избори 0 742

11.05.2019 г.

„Мой основен приоритет в ЕП ше бъде социалната държава в Европа – налагането на идеята за минимална европейска заплата и минимална европейска пенсия“. Така отговори кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България“ Иво Христов на въпроси- какви ще бъдат неговите приоритети в Европейския парламент. Той обясни, че това означава да се обвържат минималните заплати и пенсии във всички страни членки с твърд процент от необходимата сума за издръжка на един човек. „Това ще гарантира социална стабилност на целия континент. Трудовата миграция е резултат от лошите трудови условия в България и други страни от Източна Европа. Това е проблем както за нас, така и за Западна Европа“, обясни Христов. По думите му когато хора от Източна Европа отидат на запад, за да работят, например във Великобритания, там националистите се сърдят, че им отнемат работни места. „В същото време, ако някой инвеститор дойде в България, той трудно намира работна ръка, особено в някои райони на страната. Имаме интерес да има приблизително изравнени социални условия във всички страни членки“, каза още той.

Като друг свой приоритет Иво Христов посочи- Европа да не бъде насочена само към икономиката, а и към идентичността, културата и образованието. „Имаше страни, които бяха разумни да инвестират в образованието преди 20 години и които вече берат плодовете на тази инвестиция, но тя е бавна. Трябва да инвестираме в образование сега“ категоричен бе той. Според него вместо това- сме разградили всичко, което сме имали, а то е било добре структурирано и днес елитните дипломанти заминават да учат и работят зад граница. „Европа трябва да си спомни на какво дължи успеха си – че е континент и територия на цивилизацията, на културата и образованието, които са и винаги са били приоритет на левицата“, каза още той.

Иво Христов подчерта, че на предстоящите избори залогът е голям и от тях зависи дали ще се постигне реална промяна у нас.  Той обясни, че основният сблъсък ще е между БСП и ГЕРБ. Христов подчерта, че неслучайно Борисов пътува из страната и с държавни средства прави капания.  Той даде пример със средствата за болницата в Ямбол, които са обещани преди години, но удобно, точно сега, са дадени. „Трябва ясно да заявим своите позиции и да направим своя избор. Дали искаме това управление да продължава или искаме промяна“, заключи Иво Христов.