Иво Христов в Поморие: Държавата не успя да реши проблема на тракийските бежанци в България, но Европа ни дава този шанс

Май 04, 2019 Новини Избори 0 1144

04.05.2019 г.

„Причината да съм тук е съпричастността към тракийската кауза, която за 100 години не е загубила своята емоционалност и своята актуалност. За 100 години българската държава не успя да реши проблема на тракийските бежанци в България, но Европа ни дава този шанс. Считам, че проблемът на тракийските бежанци трябва да бъде предусловието, което България да поставя преди всяко бъдещо споразумение между ЕС и Турция“. Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Иво Христов по време на Националния тракийски събор „Гергьовден“ в Поморие, в който участват хиляди граждани и над 100 фолклорни състава.
Иво Христов проведе среща и с хората от местния пенсионерски клуб. Пред него те поставиха въпроса за централно финансиране на пенсионерските клубове, които понастоящем зависят от общините. „Считам, че  това  е основателно, тъй като трябва да има държавна политика към хората от третата възраст“, коментира кандидатът за евродепутат. Той посети и манастира „Свети Георги“ в Поморие, където разгледа музейната експозиция към храма. Христов бе придружаван от народния представител от „БСП за България“ Петър Кънев, областния лидер на БСП -  Бургас Стойко Танков и председателя на БСП – Поморие Никодим Стоянов.
Кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ д-р Десислав Тасков се срещна с жители на град Обзор, общ. Несебър. С него бе и народният представител Тодор Байчев. По време на срещата се дискутираха редица въпроси, свързани със здравеопазването, образованието, липсата на доверие в институциите, ниските доходи, липсата на работни места, абсолютното социално неравенство. „Изборите за европейски парламент са много важни, защото по този начин можем да променим не само Европа, можем да променим и нещата вътре в страната ни“, подчерта д-р Тасков. По темата за здравеопазването той коментира, че здравето не е равно на пари, а болниците не трябва да бъдат търговски дружества. По думите му, здравеопазването трябва да е в услуга на цялото общество, а не само на една част от него.