Ивелин Николов: "Дума" винаги е бил, е и ще бъде вестникът на свободата и мечтателите

Май 01, 2019 Новини Избори 0 1103

Иво Христов: Нашият шанс е на 26 май, с бюлетина номер 18

"Тук сме, за да заявим, че държим на свободата, свободата да си представяме обществото каквото искаме, без да ни натискат и да ни заповядват, свободата да мечтаем. "Дума" винаги е бил, е и ще бъде вестник на мечтателите и на свободата. На 27 май търсете "Дума", за да прочетете за свободата." Това заяви главният редактор на левия ежедневник Ивелин Николов по време на празника на вестник "Дума", левия печат и свободните медии на площад "Независимост" в София пред десетки хиляди членове и симпатизанти на БСП и граждани.

"Свободата на словото у нас е на 111 място в световната класация, между Етиопия и Мали. Това е и качеството на нашата демокрация. В България все още преживяваме политиката с дистанционно в ръка и не излизаме по площадите. Нашият шанс е на 26 май, с бюлетина номер 18. Всеки глас, извън БСП, е глас в подкрепа на Бойко Борисов." Това заяви кандидатът за евродепутат, журналистът Иво Христов. Той припомни, че преди години 1 май е бил официален празник. По- късно е бил обявен за ретрограден. Христов благодари на всички, които са присъствали на Първомайския митинг, защото той е не само празник на труда, но и на милосърдието, таланта и почтеността. Той благодари на журналистите от вестник "Дума", че през всичките години са отстоявали свободата и обективното отразяване.

Снежана Тодорова: Свободната журналистика е майка на всички свободи

На сцената беше и Снежана Тодорова, председател на "Съюза на българските журналисти". Според нея все още има свободни медии, които отстояват истината и правото за нея. Тя изрази надежда, че хората ще подкрепят кандидатите за евродепутати на левицата, сред които има и журналисти. "Свободната журналистика е майка на всички свободи. Тя е задължително присъствие за всяка една демокрация. Пожелавам да има повече свобода и свободни медии", каза още Снежана Тодорова.

Водещият на събитието Александър Симов, депутат от ПГ на "БСП за България" и журналист, заяви, че сред кандидатите за евродепутати в лявата листа има трима журналисти. Това са водачът Елена Йончева, Иво Христов и Велизар Енчев.  "От 180 държави в света, в класацията на „Репортери без граници”, ние сме на на 111 място, докато през  2006 г. страната ни бе на 35 място в този списък", обясни той. "За свободата на словото трябва да се воюва всеки ден", категоричен е Симов. "Демокрацията и свободата не са просто думи, които изричаме от трибуната. Те са ценности, които трябва да присъстват в делата на всеки от нас. А когато обвиняват България, че натискът върху пресата идва преди всичко от държавната власт и от олигархията, значи нещо в демокрацията и свободата не е наред и всички трябва да се замислим", заяви пред всички Елеонора Петрова, член на Националния съвет на БСП.

На събитието присъстваха журналистите от "Дума", "Българска свободна телевизия", "Земя", "Русия днес", "Жарава", "Моята вяра", "Ново време", "Понеделник", "Словото днес", "Барикада", "Гласове" и редица издателства.