Белене е стратегически важен за България

Юни 13, 2010 Новини БСП в медиите 0 1386

  Политиката, която води предишното правителство беше за реализация на максимален брой проекти в областта на енергетиката на територията и през територията на България, за да може след 20 години приказване за това как ще бъдем енергиен център на Балканите, все пак да бъдем такъв център

 

Политиката, която води предишното правителство беше за реализация на максимален брой проекти в областта на енергетиката на територията и през територията на България, за да може след 20 години приказване за това как ще бъдем енергиен център на Балканите, все пак да бъдем такъв център. Затова аз подписах и споразумението за „Набуко", затова водихме тежки, но успешни преговори по „Южен поток". Затова подписахме съвместно с Гърция и с Русия проекта „Бургас-Александруполис". Но „Белене" определено е един от най-важните проекти. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев в предаването „Неделя 150" по БНР.

Лидерът на БСП беше категоричен, че проектът „Белене" е един от стратегически важните за България. „Той не е руски проект, а е проект на България", коментира Станишев. По думите му има опасност България стратегически да загуби много предимства, тъй като в целия регион на Югоизточна Европа това е най-добре подготвеният технологично проект, който вече е на фаза изграждане. „След като спираме проекта, това означава, че този прозорец на възможности, това предимство на България ще се загуби и това празно пространство ще се заеме от някой друг", заяви Станишев. Той обясни, че „Белене" увеличава енергийната независимост на България, защото горивото е много малък компонент за електропроизводство. Заедно с това атомната електроцентрала е много по-природосъобразна от гледна точка на емисиите на въглероден двуокис. „България има ангажимент до 2020 година да намали своите емисии с около 16%, което е много сериозна задача и ангажимент към ЕС и не виждам как ще го изпълняваме, след като спираме този проект", подчерта лидерът на БСП. Не на последно място „Белене" дава възможност да продължим да бъдем износител на електроенергия и ние да имаме по-евтин ток от нашите съседи. „Всичко това се губи и аз не мога да разбера логиката", каза още Сергей Станишев.

 Следва цялото интервю на Сергей Станишев за „Неделя 150":

Водещ: Бившият премиер Сергей Станишев пред микрофона на „Хоризонт" в „Неделя 150" по повод на решението на българския премиер да отложи изграждането на два енергийни проекта с руско участие, които представляват може би най-съществения дял от безсънието на българските премиери в последните години. Как беше за вас, г-н Станишев?
Сергей Станишев: Добър ден на вас и на вашите слушатели първо.
Водещ: Добър ден.
Сергей Станишев: Проектът „Белене" според мен е един от стратегически важните за България проекти. Той не е руски проект, не е някакъв чужд проект, той е проект на България. Не случайно той беше започнат още преди промените в страната и са съжаление замразен и по - предишното правителство започна работата по неговата реализация. Предишното правителство докара до конкретен договор за изграждане на „Белене". Големият проблем, който се очертава сега според мен е, че България стратегически ще загуби много предимства, тъй като в целия регион на Югоизточна Европа това е най-добре подготвеният технологичен проект, който е вече и на фаза изграждане. Всички останали споразумения, които бяха подписани през последните месеци от Русия, с Турция, с Украйна, намеренията на други страни в това число Гърция, в това число Румъния, са на по- изостанала фаза. И след като българският премиер заявява - спираме проекта, това означава, че този прозорец от възможности, това предимство на България ще се загуби,а в природата и в икономиката не съществуват празни пространства, тоест ще бъде заето от някой. Искам да кажа, че „Белене" има няколко големи предимства. Първо - той увеличава енергийната независимост на България. В целия свят атомните електроцентрали се водят за независим източник на енергия за разлика от вноса на газ, за разлика от вноса на петрол, те се произвеждат в страната и горивото е много малък компонент от самото електропроизводство. Второ - атомната енергетика е винаги доста по-евтина, в това число и „Белене", от колкото токът, произвеждан от ТЕЦ-ове. Трето - тя е много по - природосъобразна от гледна точка на емисиите въглероден диоксид, а вие знаете, че България има ангажимент до 2020 година да намали своите емисии с около 16%, което е много сериозна задача, амбиция и това е наше задължение пред ЕС и не виждам как ще го изпълняваме след като спираме този проект.
Водещ: За първи път ви чувам да говорите ...
Сергей Станишев: И на последно място, но не по значение, „Белене" дава възможност на България да продължи да бъде износител в региона на електроенергия, да печели огромни пари, да влизат много големи пари в бюджета и естествено да имаме много по-евтин ток, отколкото нашите съседи. Всичко това се губи и аз не мога да разбера логиката, особено пък експронта, неочакваното поведение, след среща с европейски посланици изведнъж да се заяви това без никаква ясна мотивировка, без аргументи нито за „Бургас - Александруполис", нито за „Белене", защото не мога да си представя от къде идват тези суми - 26 млрд. лв. Договорът е подписан за близо 4 млрд. евро, това са 8 млрд. лв.
Водещ: Преди малко исках да кажа, г-н Станишев, че за първи път ви чувам да говорите така убедително, с такъв апотеоз за „Белене", чувства, които сте скривали безспорно в качеството ви на премиер.
Сергей Станишев: Работата не е един политик и държавник не е да демонстрира чувства, а да мисли рационално и отговорно за страната и за българите.
Водещ: Москва с ултиматум за „Бургас - Алксандруполис", написа един от вестниците, става дума за изявлението няколко дни преди да импровизира Бойко Борисов пред дипломатическия корпус, става дума за изказване на Сергей Шматко, руският министър на енергетиката, който говори за нетърпението от руска страна да се изчака решението на София и за това, че това забавяне на държавните руски акционери в проекта на „Роснефт" и „Транснефт", които трябва да изградят петролопровода, означава, че от руска страна щяха да спрат финансирането на подготвителните работи ида оттеглят своите служители. Това се съдържа в предупреждението на Шматко.
Сергей Станишев: Това не е изненадващо. Всъщност за какво има да се изненадваме? През септември имаше, през септември, ако си спомняте, имаше разговор между българският премиер и премиерът на Русия. Тогава беше заявено, че до ноември българското правителство ще поучи всички обстоятелства около тези важни договори, започвайки с „Бургас - Александруполис", „Южен поток" и ще заяви своята позиция и още тогава руският премиер каза - вие преценете кое ви е изгодно и кое не, но решавайте. Просто неизвестността и липсата на позиция не е позиция и не се прави така в междудържавни отношения, така че съвсем бих казал закономерна е тази позиция и искане на руската страна, още повече начинът, по който това се прави, защото беше казано преди време от нашите власти - ние ще формираме позиция на основата на аргументи, било то свързани с околната среда, по отношение на „Бургас - Александруполис", било то свързано с финансирането. Междувременно изгониха RWE, която беше избрана за стратегически инвеститор в „Белене" с 49%. Те напуснаха през октомври и това не е учудващо, защото постоянно българското правителство, както в този случай, така и в маса други неща дава противоречиви взаимно изключващи се сигнали.
Водещ: Можем ли да разделим нещата.
Сергей Станишев: Вижте изказванията на Симеон Дянков от юли месец още преди да е министър. Той ясно заяви - „Белене" няма да я изграждаме. Имам усещането, че той е дошъл с няколко мисии, една от които е да спре на всяка цена този проект.
Водещ: Нека да разделим нещата.
Сергей Станишев: За „Бургас - Александруполис" - Знаете ли колко нефт влиза в Бургаския залив сега ежегодно - около 8 млн. тона нефт, с много по-стари технологии и никой не дава аргументацията защо, от къде падна тази цифра 26 млрд. лв., няма обяснение, а и мисля, че и повечето българи нямат обяснение.
Водещ: Искате да кажете, че в еднаква степен бившият премиер Станишев подкрепя, както „Белене", така и проектът „Бургас Александруполис"? Това не означава ли някакво, все пак да степенувате нещата, ако говорим за ...
Сергей Станишев: Те са различни по мащаб, различни по мащаб и по значение, но политиката, която водихме беше за реализация на максимален брой проекти в областта на енергетиката на територията и през територията на България, за да може след 20 години приказване за това как ще бъдем енергиен център на Балканите все пак да бъдем такъв център. Затова аз подписах и споразумението за „Набуко", затова водихме тежки, но успешни преговори по „Южен поток", затова подписахме съвместно с Гърция и с Русия проекта „Бургас-Александруполис", но „Белене", определено е един от най-важните проекти поради няколко причини, освен тези които изброих. Самото изграждане на „Белене" в този момент по време на икономическа криза е огромен двигател на икономиката, на българските предприятия, в строителството, в металопроизводството, в предприятията, които произвеждат бетон.
Водещ: Тоест, г-н Станишев, вие не ги разделяте тези два проекта, така ли е?
Сергей Станишев: Разделям ги, разбира се, те са различни проекти.
Водещ: Екологичното бедствие на „Бритиш петролиум" не ви ли вразумява, че можем да бъдем по-спокойни за българските курорти?
Сергей Станишев: Аз затова ви казвам, първо има голяма разлика. Това което е в Мексиканския залив, там се помпа, добива се нефт, добива се нефт ежедневно и е сериозно бедствие. Що се отнася до разтоварването в Бургаския залив, това означава, че става дума във всеки индивидуален случай за определен танкер, който се разтоварва, нефтът се изпомпва към пристанището, но това се прави и сега, разберете. Аз ви казвам, осем милиона тона нефт с технология, която е строена '70-те години. Вие мислите ли, че тогава екологията е била нещо много важно. Разбира се, че трябва да поставяме и винаги сме поставяли по отношение на „Бургас-Александруполис" на първо място екологичните елементи.
Водещ: Как биха се компенсирали евентуалните екологични щети, има ли такива елементи в договора, в който разбира се, дори и градовете, които са под знака на Бургас и Александруполис не познаваха?
Сергей Станишев: Винаги е било поставяно от българска страна, че трябва екологичните стандарти по „Бургас-Александруполис" да са на най-високи ниво.
Водещ: Е колко да кажем биха платили?
Сергей Станишев: Това вече е въпрос на допълнителен договор, защото беше подписан рамков договор. Всички останали елементи се договарят на следващ етап. Няма договор голям инвестиционен, в който всичко да се реши в първото споразумение. То затова след това има технически множество други споразумения, но въпросът е принципен. След като българското правителство не иска да изгражда, то е в правото да го заяви, но важно е да кажем много ясно защо, какви са точно аргументите и това е особено важно за „Белене", където българската държава и преди 1992 година и през последните години е вкарала реални пари, където има договор и вместо да доизградим тази атомна електроцентрала, от която България, по мое убеждение, има нужда, се казва не, няма да го правим. Вероятно ще плащаме компенсации за разваляне на договора.
Водещ: Забелязах, че непрестанно говорите за „Белене". Сега, момент само...
Сергей Станишев: Вие ме питате на тази тема, аз затова говоря на тази.
Водещ: Напротив във вашето изказване вие предпочетохте приоритетно да споменавате „Белене", като че ли сте обещали да го кажете няколко десетки пъти, но друго. Вие смятате ли като говорите за импровизацията на българския премиер настоящ, дали той ще удържи на отказа да изпълнява България този проект „Бургас-Александруполис"?
Сергей Станишев: Дали ще удържи?
Водещ: На това обещание, което направи в петък пред дипломатическия корпус?
Сергей Станишев: Не знам, този въпрос не е към мен.
Водещ: Можете ли да гадаете?
Сергей Станишев: Когато един премиер заявява позиция, това е позиция на държавата, на правителството най-малкото и това си има своите последствия. Въпреки че ние не веднъж сме видели как сегашното правителство сменя своите позиции през няколко дни и по отношение на данъчно облагане, и по отношение на множество такива въпроси.
Водещ: Непоправима интригантска същност има следващият въпрос. Вие казвате пред в-к „Галерия", че богати хора стоят в конфликта между двамата настоящи български вицепремиери. Бихте ли се конкретизирали, защо избрахте тъкмо този вестник, който по някакъв начин е свързан с Алексей Петров, за да направите това внушение?
Сергей Станишев: Вижте, нещата са доста видими. Първо, широко се знае, че има конфликт между двамата вицепремиери. Вицепремиерът г-н Цветанов бих казал, че се изживява в някои отношения като премиер в сянка, в много отношения, кадрувайки в различни ведомства, не само в МВР, имайки амбицията да кадрува и в съдебната система, което пък изобщо се разминава с европейската практика за независимост на съдебната система от изпълнителната власт. И в политическите кръгове най-малкото се знае много добре, че има трудно примирим конфликт между Цветанов и Дянков. Той и премиерът го признава, казвайки, че нека се карат, нека се състезават, това е добре за държавата. Аз не мисля, че е добре, когато двама ключови, водещи министри и вицепремиери постоянно се атакуват взаимно.
Водещ: Кои богати хора, моля ви, стоят там?
Сергей Станишев: И аз цитирам изказването, ако позволите, на шефа на българските митници, който казва, г-н Танов - ако ме уволнят, ще спечели олигархията. Логичният въпрос е, кой иска той да бъде уволнен. Вие сещате ли се?
Водещ: Това искаме да разберем.
Сергей Станишев: Вие сещате ли се кой го е заявил, кой е искал неговото отстраняване по същество - вицепремиерът и министър на вътрешните работи. Попитайте г-н Танов кого има предвид.
Водещ: Вие ме учудихте с вашата енергийност.
Сергей Станишев: Така ли?
Водещ: Смятах, че президентът Първанов е по-скоро заложник на тези два проекта и на неговото прословуто изказване, вие по-скоро имахте неприятности с Румен Овчаров и го уволнихте?
Сергей Станишев: Тук не става дума за неприятности и затова, кой кого харесва или не харесва, става дума за интересите на страната и на българите. Аз съм сигурен, че в интерес на България е да се строи и „Белене", в интерес на България е да мине „Набуко" през територията на страната, да има диверсификация на доставките, в интерес на България е да има „Южен поток", да се реализира, защото това означава също огромни приходи в бюджета. И освен това, разберете, когато през страната минава международен проект, всички страни по маршрута, било то производители, било то потребители съответно на газ, нефт, стават косвено зависими от стабилността на тази държава и са заинтересовани в тази държава, в нашата страна да има стабилност, просперитет, развитие, за да нямат проблеми те. Това е смисълът на реализация на такива проекти през страната.
Водещ: Оле, амин, Бог да благослови. Благодаря. Сергей Станишев, който...Извинете, преди малко говорихте против богатите хора, какво имате предвид против богатите хора? Как се отнасяте към Съюза на колекционерите в България например?
Сергей Станишев: Моля?
Водещ: Тези с изложбата в Музея за чуждестранно изкуство?
Сергей Станишев: Към мен ли задавате въпроса?
Водещ: Да, как се отнасяте към Съюза на колекционерите?
Сергей Станишев: Аз не съм говорил против богатите хора по принцип, аз съм против влиянията в правителство на икономически кръгове, това са много различни неща.
Водещ: А този кръг как го намирате?
Сергей Станишев: Този кръг не го познавам.
Водещ: Отидете на изложба, само срещу 5 лева.
Сергей Станишев: Добре, можем да отидем заедно, ще ми е интересно, аз съм човек, който обича да ходи на изложби.
Водещ: Благодаря. Сергей Станишев в интервю пред „Хоризонт", който изрази своята не постфактум, но пълна подкрепа за двата проекта с руско участие, които бяха коментирани в петъчното интервю на българския настоящ премиер Бойко Борисов.