Георги Свиленски: Правителството ще подари националното ни богатството – летището, на чужда държава

Апр 12, 2019 Новини БСП в медиите 0 1219

Концесионните такси ще ги плаща не концесионерът, а всеки един ползвател на летището

„След отварянето на офертите и участниците в процедурата за отдаване на концесия на Летище „София“, продължават да стоят нашите притеснения, че летището ще бъде дадено на близка на нас държава, с цел не развитие на летището, а напротив. Следим темата от първия ден, в който правителството реши да подари това национално богатство на някоя, неясно коя, чужда държава“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията. Той обясни, че вчера, скрито от медиите и обществото, са били отворени подадените оферти. „Обясниха, че това е законно. ГЕРБ правят така законите, че корупцията, която прокарват, да бъде заложена в законите, но в същото време всичко да става тайно – да не се знае нито кои са участниците, нито да се присъства на самото отваряне на документацията“, подчерта той. По неговите думи предходните седмици потенциални концесионери са задали въпрос към Министерство на транспорта- дали е възможно летищните такси, които се събират на Летище „София“, да бъдат признати за концесионни такива. „Т.е. всички граждани, които ползват летището, да плащат т.нар. концесионна такса“, уточни народният представител. Той прочете писмо на концесионера, в което посочва точно кой закон да се промени и в какъв срок. „Отговорът на покорната администрация е: „Ще разгледаме и обмислим възможностите за изменения на наредбата“, посочи Свиленски. По неговите думи много бързо се задействат и пращат писма до Министерството на транспорта, до директор на дирекция „Концесии“ в Министерството на транспорта, до Летище „София“ и до директора на главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, откъдето им казват по така направените предложения да дадат становище в рамките на 7 дни. „Устното указание, което върви с писмото, е да се върне без забележки“, допълни той. Свиленски посочи част от отговорите на тези дирекции, в които се твърди, че всичко е наред или се връщат по указания ред. „Наредбата ще бъде променена така, че концесионните такси да ги плаща не концесионерът, а всеки един ползвател на летището“, каза още Георги Свиленски.

Димитър Данчев: Защо МРРБ поръча на Световната банка доклад на ТОЛ-системата и предлага различен вариант?

"Защо МРРБ поръча на Световната банка доклад на ТОЛ-системата и предлага различен вариант". Това заяви на пресконференция в централата на партията народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев. Той обясни, че правителството е обявило, че има намерение след 16 август да въведе ТОЛ-такса за използване на пътната мрежа за тежкотоварните превозни средства над 3, 5 тона. Данчев подчерта, че преди малко повече от седмица, предложението за размерите на таксата и обхвата на пътната мрежа, която ще бъде таксувана, е било обявено от МРРБ. "Това на момента предизвика скандал в средите на превозвачите", коментира той. Социалистът припомни, че МРРБ е възложило на Световната банка и е заплатило за изработването на доклад, който да разгледа различни варианти за обхвата на ТОЛ-системата- от гледна точка на пътната мрежа и размера на таксите за отделните видове превозни средства. "Световната банка беше предложила 3 варианта, които явно МРРБ не е използвало. Те дават 4-то предложение, което няма нищо общо с първите 3", каза още той и подчерта, че  МРРБ и АПИ са избягали от дебата за обхвата и размера на таксите и какво трябва да включват те.

"Ние, от БСП, предлагаме друг вариант, който е съобразен преди всичко с предложеното от Световната банка", подчерта Данчев. По думите му левицата предлага обхватът да бъде само върху магистрали и първокласна пътна мрежа. Той допълни, че се предлага и да се запази винетната система- такава, каквато е в момента за автобусите. Димитър Данчев обясни, че социалистите са направили и сравнителен анализ на цените по варианта на МРРБ и по предлагания от тях и се вижда, че в първия вариант цените ще са до няколко пъти по- високи. 

Пълният текст на позицията:

ЗАКЛЮЧЕНИЕ / ПОЗИЦИЯ

на Съвета по транспорт и съобщения от 4.4.2019 г

относно: внедряване на тол-системата и предложените тол-такси

БСП подкрепя идеята за въвеждане на електронна тол-система, с която тежкотоварните превозни средства да се таксуват на изминато разстояние, а не за време, както беше досега с винетките. В БСП си даваме ясна сметка, че с въвеждането на тол-системата е логично цената за използване на пътна мрежа у нас да се увеличи, тъй като това е идеята на самата тол-такса. Поддържаме идеята ставките да бъдат на принципа този, който руши и замърсява повече, да плаща по-високи такси. Продължаваме обаче да настояваме, че таксуването трябва да бъде социално справедливо, което включва определяне на ясни цели, ефективност при събирането и изразходването на събрание средства и поетапно въвеждане на тол-такса, първоначално за автомагистралите и първокласните пътища.

Смятаме, че правителството плати немалка сума на Световна банка за изработването на модел на тол-система и направените в този модел изводи и предложения представляват добра основа за въвеждането на системата. Миналата седмица МРРБ и АПИ показаха, че нямат никакво намерение да спазват принципите на разработения от СБ модел и водени от ведомствени, лобистки и корупционни цели, предложиха тол-такси, които са доста по-високи, в сравнение с други европейски държави като Германия, Полша, Белгия, Сърбия. Сравнението показва, че предложението на МРРБ е по-високо от много други страни в Европа, и то за най-екологичния клас превозни средства - Евро 5 и Евро 6. В тази връзка изразяваме нашата тревога затова, че с подобен размер на таксите нараства изключително много възможността транзитният трафик, от който се очаква да бъдат най-големите приходи за системата, да започне да търси начини за заобикаляне на маршрутите през страната ни. Допълнително притеснение в тази посока буди и фактът, че с предложения от управляващите обхват на тол-системата практически за превозвачите не остава никаква алтернатива на таксуваните маршрути.

Припомняме, че БСП настояваше със свои законодателни предложения за прозрачност при събирането и разпределянето на средства от тол-системата, като за целта предложихме Националното тол-управление да бъде държавно предприятие, а контролът върху системата следваше да бъде възложен на пътна полиция на МВР. Призивите ни не бяха чути и последва хаосът с електронните винетки за автомобилите и смените в ръководството на АПИ. Неразбирателството на МРРБ и АПИ с основните потребители на системата вещае нов, по-голям от новогодишния, хаос с внедряването на тол-системата през м. август.

Смятаме, че МРРБ и АПИ дължат обяснение за какво точно се изразходват онези 15% от приходите от тол-такси, които ще отидат за издръжка на системата, както и затова на каква база бяха определени онези 7% от приходите, които отиват за т.нар. национални доставчици на услуги - частните компании, които също доставят винетки и тол-такси.

На основата на дискусията в Съвета и опита ни по законодателното въвеждане на системата, може да предложим следната позиция:

  1. Тол-таксите за тежкотоварните МПС са абсурдни и трябва да се намалят;
  2. Тол-системата трябва да стартира „стъпка по стъпка“ с обхвата само на автомагистралите и първокласните пътища.
  3. Министърът на транспорта от страничен наблюдател, трябва да застане на страната на превозвачите.

СРАВНЕНИЕ

 

 

СТС/ВР