Валери Жаблянов: Спекулациите за имота ми са опит за дискредитация

Апр 11, 2019 Новини БСП 0 1580

11.04.2019

"През последната седмица множество медии публикуваха репортажи и информация за мой семеен имот, която е тенденциозна и манипулативна, с цел дискредитацията ми и тази на БСП, с оглед предстоящите избори за Европейски парламент". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Валери Жаблянов пред журналисти. Той добави,  че в интерес на истината, която по думите му винаги е първата жертва на предизборната кампания, трябва да изложи някои факти. Жаблянов каза, че имотът – вила,  предмет на репортажите е построен от него и семейството му, а строежът е започнал през октомври 2011 г. Народният представител коментира, че строежът е върху семеен парцел - 800 кв. м, придобит през 2002 година. "Към 2013 г., годината, в която през месец май съм избран за депутат от 42-то Народно събрание и подавам имотна декларация, вилата е в процес на строеж и няма как да бъде декларирана. След приключване на строежа, имотът е обявен в годишната ми декларация от 2014 г.", добави той. Жаблянов бе категоричен, че  се противопоставя на опитите- чрез спекулативно подбрани и откровено лъжливи информации да бъде въвлечен в скандалите, на които сме свидетели през последната седмица.  Той заяви, че основен повод за разразилата се клеветническа кампания са предстоящите избори за Европейски парламент. "Причина за днешното състояние на политическия живот са натрупаните през годините недоверие и неразбиране между управляващи и българските граждани”, коментира още Валери Жаблянов. Той каза още, че спазването на закона е дълг на всеки български гражданин, независимо от неговото служебно положение. "Дълг на народните представители, министрите,  президента и министър- председателя е  със своето поведение и изказвания да вдъхват доверие на българските граждани, да укрепват законовия ред и доверието в институциите", заяви Жаблянов.

 

 

 

ПОЗИЦИЯ

на члена на ИБ на НС на БСП и народен представител в 44-то Народно събрание Валери Жаблянов


 

        През последната седмица множество електронни и печатни медии публикуваха репортажи и информация за мой семеен имот, която беше поднесена тенденциозно и манипулативно с цел дискредитацията ми и тази на БСП, с оглед предстоящите избори за Европейски парламент.

        Медийните репортажи и коментари засягат подадената от мен декларация за имуществото ми като народен представител от 2014 година. В декларацията е вписан въпросният имот според изискванията на закона.

        Считам, че в интерес на истината, която както винаги е първата жертва на предизборната кампания, трябва да изложа някои факти отразени в документи. Имотът – вила  предмет на репортажите е построен от мен и семейството ми, като началото на строежа е през месец октомври 2011 г. след издадено строително разрешение. Строежът се осъществява върху семеен парцел с размер 800 кв. м. придобит през 2002 година. Към 2013 г., годината в която през месец май съм избран за депутат от 42-то Народно събрание и подавам имотна декларация, вилата е в процес на строеж и няма как да бъде декларирана. След приключване на строежа имотът е обявен в годишната ми декларация от 2014 година. След издаване на всички актове по строителството и след окомплектоване, документите са внесени в Държавната агенция по кадастъра за въвеждане в експлоатация, където цялата документация може да бъде проверена от компетентните органи.

        Както става ясно строежът е осъществен във време, в което не съм бил народен представител и не съм заемал публична длъжност, факт който се манипулира във всички публикувани материали и репортажи.

        Категорично се противопоставям на опитите чрез спекулативно подбрани и откровено лъжливи информации да бъда въвлечен, а по този начин и БСП в скандалите, на които сме свидетели през последната седмица.

        Основен повод за разразилата се клеветническа кампания са предстоящите избори за Европейски парламент. Причина за днешното състояние на политическия живот са натрупаните през годините недоверие и неразбиране между управляващи и българските граждани.Повсеместната и безотговорна личностна дискредитация, независимо с или без основание на народни представители, политици от различни партии, предприемачи и обикновени български граждани няма да доведе до нищо друго освен до война на „всеки срещу всеки”.

Жертвите в тази война ще бъдат: Конституцията, Републиката и законовия ред и уронване на международния престиж на българската държава.

Днес, постигането на обществено съгласие е най-важното условие за макар и минимални успехи в нашето държавно развитие. И напротив, разрушаването на общественото съгласие, дискредитацията на личности от българската история и съвременността са сигурен път към гибелта на нашата намаляваща нация.

Спазването на закона е дълг на всеки български гражданин, независимо от неговото служебно положение. Дълг на Народните представители, на Министрите, на Президента и Министър председателя е – със своето поведение и изказвания да вдъхват доверие на българските граждани, да укрепват законовия ред и доверието в институциите.

Обръщам се към колегите Народни представители, журналистите и медиите, към избирателите и даже към подстрекателите, възбуждащи умишлено най-долните обществени страсти да направят всичко възможно за успокояването на нашето общество в името на доброто на всички ни, за доброто име на България в Европа.