Йончева: "Апартаментгейт" е върхът на огромна грамада, тя не може да съществува без знанието на премиера

Апр 11, 2019 Новини БСП в медиите 0 1367

Европа много добре вижда какво става в България

 „Всички наши мотиви за антикорупционния закон сме изразили както в комисия, така и в пленарна зала по време на гласуването. Имахме дебат, но нямаше чуваемост”. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България” и водач на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева пред БНР. По думите й е ясно, че този закон не работи и ще доведе само до скандали, а не до реална борба с корупцията. „Скандалите около „Апартаментгейт” само доказва тази теза”, допълни Йончева.
„Ако имаше демократично управление, можехме да водим диалог в парламента. Опитвахме две години - въпреки всички разумни аргументи против антикорупционния закон, които давахме, той беше приет и доведе до скандали. Не може управляващите да избират ръководство на орган, който ще ги контролира. Нямаше да има „Апартаментгейт”, ако този орган си вършеше работата”, изрази мнение Йончева.
„В началото на 2018 година внесохме всички документи по „Кумгейт”. За съжаление, прокуратурата все още не е дала отговор”, констатира Йончева.  Тя припомни , че един областен координатор назначава бивши партньори и роднини, чрез които се усвояват повече от 100 милиона лева от обществени поръчки, повечето в сферата на санирането.
По повод действията на Борисов с оставките, Йончева коментира: „Политиката на оставките е политика на бушоните. Г-н Борисов не отстранява тези хора, той им казва: „Момчета, разкриха ни.” По думите й той се опитва да скрие „тези момчета” от телевизионните скандали. „Цветанов излезе от парламента, но той стана „Цветанов +”, тоест ще бъде още по-ефективен. Махат се бушоните, за да остане главният човек”, категорична бе Йончева. Тя заяви, че не става дума за това, че хората в парламента ще се сменят с други, а че държавата ще се управлява по същия начин. „Въпросът е цялата тази система да бъде разбита”, заключи Йончева.
Водачът на листата на БСП за евроизборите коментира още, че Лаура Кьовеши, въпреки че има поредица от обвинения в Румъния, е предпочитаният кандидат на Европейската комисия за европейски прокурор. „Европа много добре вижда какво става и в България”. Тя цитира доклада на ЕК от миналата година, където се казва, че 2/3 от видните политически личности не се разследват за корупционни скандали, за които има сигнали.
По повод обвиненията срещу БСП и нея, Йончева припомни: „ГЕРБ извадиха "малката бухалка" срещу мен, когато казах, че се краде от санирането. Тогава Борисов излезе с медийна лъжа за мен. Преди два дни го осъдих за лъжа. По темата с пътищата също извадиха "малка бухалка". Аз съм сигурна, че много скоро ще стане ясно какъв е сценарият на ГЕРБ за организирането на  „голямата бухалка”.
По думите й това, което управляващите наричат икономически растеж не съществува, а той е в резултат на потребление. „Растежът е много малък и гарантира бедността не само на сегашното, но и на следващото поколение. 11 млрд. лева в България всяка година изтичат”, коментира Йончева.
„Апартаментгейт е върхът на една огромна грамада. Тя не може да съществува без знанието на премиера”, заключи Йончева.