Кирил Добрев: ДПС и ГЕРБ ще управляват изборния процес, а патриотите си избраха ролята на "кошаревски свидетел"

Апр 10, 2019 Новини БСП 0 298

10.04.2019

„През последния месец бяха проведени 31 консултации при областните управители за конструирането на районните избирателните комисии, но се оказа, че няма смисъл от това, тъй като управляващото мнозинство в ЦИК служебно пренареди всички РИК-ове”. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция на „Позитано 20” .Той подчерта, че в РИК има две ключови позиции - на председателя и секретаря, и поясни, че това са позициите, с чийто подпис един протокол се признава за валиден. „По свое решение, ЦИК от една страна обезмисли преговорите, които бяха водени с другите политически сили и второ, служебно наложи друго разпределение”, каза  Добрев. Той посочи, че според новото разпределение ГЕРБ има 29 председателски и 2 секретарски места и уточни, че без подпис на ГЕРБ няма да има нито един валиден протокол от всички 31 избирателни района. Той добави, че БСП е втора политическа сила от последните парламентарни избори, а  има едно председателско място и 13 секретарски места, тоест - присъства в ръководствата на РИК в 14 области. Добрев изтъкна още, че третата политическа сила, патриотите, имат 29 зам.-председателски места, които, по думите му, ще гледат как едни протоколи се движат и се попълват от ДПС и ГЕРБ едновременно. Кирил Добрев коментира още, че ударът е при четвъртата политическа сила, която има едно председателско място и 16 секретарски места. „Не ми се ще отново да развивам темата за коалицията между ДПС и ГЕРБ, но този път тя е с мълчаливото съгласие на патриотите, които си избраха ролята на "кошаревски свидетел". На 26 май ДПС и ГЕРБ ще управляват изборния процес по днешните решения на ЦИК”, категоричен бе Добрев.

„БСП обжалва във ВАС решенията на ЦИК за 8 области, в които има споразумение”, заяви социалистът. По думите му междувременно са пристигнали две решения на ВАС, които отменят решенията на ЦИК за област Враца и Пловдив.  Той изрази мнение, че ако ЦИК беше справедлив орган, а не бухалка в ръцете на ГЕРБ и Цветанов, разпределението трябваше да бъде: за ГЕРБ - 24 позиции (12 председателски и 12 секретарски), за БСП – 20 (10 председателски  и 10 секретарски), за Обединените патриоти - 8(4 председатели и 4 секретари); за ДПС – 6; за „Воля” – 4.

„Мъчно ми е за колегите от Обединените патриоти и за ситуацията, в която се намират. Те имат 29 сламени човека, които ще набюдават изборния процес”, коментира Добрев, като се обърна към българските граждани с призив: „Има решение – на 26 май да се гласува масово, за да провалим схемата на управляващите”.

Аглика Виденова: Бившите ни другари от АБВ са решили да бъдат от страната на управляващите

„Надявахме се, че здравият разум ще надделее и ще се намери път за регламентирано  разрешаване на казуса с марката „Коалиция за България“. За съжаление нашите бивши другари са решили да бъдат от страната на управляващите – не само техни партньори, но да играят и срещу семейството си, макар и бивше“. Това заяви юрисконсултът на БСП Аглика Виденова. Тя подчерта, че политическият натиск, който е бил оказан над ЦИК, е било нещо феноменално. „17 години се занимавам с изборен процес, но такова нещо не бях виждала“, категорична е тя. Виденова показа документ от патентното ведомство на Република България, където ясно пише на кого принадлежи „Коалиция за България“. „Регистрирана е в 14 класа, които включват всички стоки, услуги и дейности, свързани с предмета на дейност на БСП, както и рекламните материали. АБВ притежават една смущаваща с търговското си изражение марка, която е регистрирана в един единствен клас – всякакви видове бизнес дейности и рекламни дейности, свързани с бизнес и търговски сделки и мероприятия“, обясни тя. Виденова подчерта, че до ЦИК е подадена цялата информация и документи, за да вземат разумно законосъобразно решение. „Голямото ми разочарование е, че председател на тази комисия е човек, който е бил част от Конституционния съд. Ще обжалваме решението пред ВАС, ще подадем жалба и в Комисия за защита на конкуренцията, както и иск пред съда. Има и процедура пред патентното ведомство“, каза още Аглика Виденова.