Курумбашев: Логиката на пакета "Мобилност" е: "Нашето си е наше, а чуждото е общо"

Държим всички 1125 предложения за бъдат гласувани поотделно

"Изпълнихме заръките на председателя Антонио Таяни и намалихме с цели 99 внесените предложения по пакета "Мобилност". Сега вече не са 1224, а само 1125", каза Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, в предаването "Денят започва" по БНТ. 

"Правилникът казва, че когато едно предложение получи повече от една трета от гласовете, то отново трябва да отиде в пленарна зала. Сега особено държим тези 1125 предложения да бъдат гласувани едно по едно в пленарна зала, за да се уважава върховенството на закона в Европейския парламент. Другата страна, която се опитва да погази всякакви процедури от самото начало на гледането на пакета "Мобилност", ще се опита да вкара тези предложения в блокове (така, както се опитаха и миналата седмица), но сами разбирате, че няма как 1125 предложения да бъдат "смачкани" в 5 блока.

Снощи нашият любезен опонент - г-н Исмаил Ертуг (докладчикът от страна на СиД) - е написал писмо, в което казва именно, че предложенията трябва да бъдат гласувани в блокове, ние написахме обратното писмо и ще държим да се гласува изменение по изменение", коментира още Курумбашев. 

"Като имаме предвид, че вчера гласуването продължи пет часа и го проведохме около 50 души, много е интересно, ако се спази правилникът, колко време ще продължи гласуването в пленарна зала, в което ще участват около 600 или 700 евродепутати".

На коментар на водещата, че г-н Ертуг е представител на социалистите в Европейския парламент, Курумбашев посочи, че позицията на г-н Ертуг се поддържа от френските и немските евродепутати от Европейската народна партия. "Да не би те да са станали социалисти? Аз лично не вярвам. Очевидно е, че разделението е по държави и е очевидно, че става въпрос за нещо друго, много неприятно - под една социална маска очевидно става въпрос за чист протекционизъм, за пазене на пазара и недопускане на нашите фирми на техните пазари. Тук става дума за нещо много просто - когато тези държави правят пари на нашите пазари, тогава трябва да има свободна търговия и свободно движение на хора, стоки и услуги, но когато нашите фирми правят пари на техните пазари, да се загрижим и - както се казва - да плачем на чужд гроб", смята Курумбашев. 

По думите на българския евродепутат като Европейски съюз обвиняваме Китай в протекционизъм - те, например, не разрешават каботажа на техни пристанища. В същото време споменатите държави си позволяват същото поведение спрямо Централна и Източна Европа. "Значи когато ни устройва, пазарът трябва да е свободен. А когато трябва да си защитим нашия пазар, ситуацията става "нашето си е наше, а чуждото е общо".