Петър Курумбашев: С отлагането на пакета „Макрон“ беше нанесен сериозен удар

Мар 27, 2019 Новини БСП в медиите 0 1003

Под маската на социалната загриженост се крият борбата за преразпределение на пазари

„С отлагането на пакета "Макрон" беше нанесен сериозен удар. Президентът Таяни взе правилното решение“.  Това заяви пред БНТ евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев. Той обясни, че след като са внесени толкова изменения, те трябва да минат през транспортна комисия в ЕП и всичко да си мине по легалния път, а не предложения, които са били отхвърлени в транспортна комисия, да влизат направо в пленарна зала.

Петър Курумбашев обясни по повод на пакета „Макрон“, че има грозна спекулация- под маската на социалната загриженост да се крият достъп и преразпределение на пазари. „Става въпрос за чист протекционизъм от страна на западните държави, които искат нашите работници просто да се откажат да работят, а нашите фирми да работят за техните фирми. Битката е кой да бъде капиталист, а не за работника“, обясни той. По думите му много любезно се представя социалното лице, но битката е, че няма реципрочност.  Според него, когато западните държави правят бизнес у нас, казват: „Ето, има свободен пазар. Има свободно движение на хора стоки и услуги“, когато обаче ние правим бизнес при тях, се оказва, че това е голям проблем и виждате ли- социалните права се спазвали. „Става дума за елементарна реципрочност и да може да се прави бизнес навсякъде в ЕС“, категоричен бе той. Курумбашев припомни, че често ЕС обвинява Китай, че не допуска по същите правила и открити процедури държавите членки да участват в обществени поръчки, а пък Китай участва в нашите  обществени поръчки съвсем спокойно. „В момента държавите от Западна Европа правят точно това с държавите от Централна и Източна Европа“, коментира той.

Петър Курумбашев заяви, че пакетът „Макрон“ има и втора цел – българските фирми са поканени да се пререгистрират и да си направят клонове в Западна Европа. „Чудесно, но къде ще плащат те данъци тогава – в Западна Европа. Къде ще отиват осигуровките на тези работници – в тяхната пенсионна система и техните здравноосигурителни каси, а не в българската. Благодаря ви за европейската солидарност!“, заключи Петър Курумбашев.