Кирил Добрев: Националният съвет избра Елена Йончева и темата е затворена

Мар 18, 2019 Новини БСП 0 660

Не прави чест на този, който напада политическия апарат на БСП

"За разлика от другите партии, ние нашите водачи си ги избираме, а не ги назначаваме.  Проведе се тайно гласуване, в което участваха 172 души. 95 подкрепиха Елена Йончева и с това темата водач на листата на БСП приключи. Предстои тежка кампания, която БСП трябва да спечели". Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев пред Нова телевизия. Той подчерта, че БСП търси разширяване на подкрепата и от тази гледна точка пленумът е взел едно изключително прагматично и силно решение да избере Елена Йончева, която ще я разшири. Според него има много атаки от страна на ГЕРБ срещу Елена, защото тя е техният кошмар. 

На въпрос за мястото на Сергей Станишев в листата на левицата той обясни, че това ще реши Националният съвет. "Спорът не е между Сергей Станишев и Елена Йончева, а трябва да е за политики", категоричен бе социалистът. 

Добрев изтъкна, че не е добре да се атакува  политическият апарат на БСП, защото това са хората, които подготвят изборите от начало до край, независимо кои са кандидатите. "Най-важното за един офицер е армията, която върви след него, да бъде сигурна"- смята той. "Не прави чест на никого, който ги напада и не оценява труда им", заяви Добрев.

Помолен да коментира комуникацията между БСП и ПЕС, Кирил Добрев подчерта, че БСП поддържа връзка със своите евродепутати и се провеждат тематични срещи за случващото се както в България, така и в Европа. "С ПЕС общуваме като партии от едно семейство. Това не означава обаче, че няма да защитаваме нашите национални интереси", коментира той. По думите му има две теми, които са затворени между БСП и ПЕС - Истанбулската конвенция и Пактът за миграция. "Остават отворени теми като санкциите срещу Русия, пакета "Макрон". В тази връзка, искам да попитам г-н Станишев- дали той и ръководените от него партии биха ни подкрепили в решаването на нашия проблем с пакета "Макрон"-  15 % от БВП го носи този сектор", каза още той. Добрев подчерта, че с новата група евродепутати, която ще излъчи левицата, ще се налагат нови национално значими теми. По думите му БСП и там би очаквала подкрепа от своето семейство. Зам.-председателят на левицата попита- дали трябва да се защитават национално значимите български интереси или европейските интереси на ПЕС? "Аз заставам на страната на българските интереси. Когато КС се е произнесъл, че Истанбулската конвенция е неприемлива и противоконституционна, няма как да я защитаваме. Когато е ясно, че Пактът за миграция ще доведе до проблеми на национално ниво, също няма шанс да го подкрепим", каза още той.

Кирил Добрев подчерта, че роля на президента на ПЕС е да може да намери баланса. "Самият факт, че си шеф на европейска партия институционално ти отваря всчики врати в Европа, а балансът на интересите на всички държави е толкова сложен, че работата на президента е не само да прави партийно строителство, а и да обира луфта между различията, така че партиите да бъдат единни", заяви той.

Кирил Добрев обясни, че европейските избори са ключови за премахването на вредното за страната ни управление. "Борисов каза, че ако спечелим президентските избори, ще подаде оставка. Готов ли е да заяви, че ще направи същото, ако ГЕРБ загубят европейските избори?", попита Добрев. Той подчерта, че застава твърдо зад Елена Йончева и ще носи своята политическа отговорност, ако БСП загуби.