Правителството бори кризата с парите на децата с увреждания и на вдовиците

Депутатите от Коалиция за България настояват да се увеличи максималният осигурителен доход Депутатите от Коалиция за България настояват при увеличаването на минималната работна заплата да се вземат предвид и хората с увреждания и социалните асистенти

Депутатите от Коалиция за България настояват да се увеличи максималният осигурителен доход

Депутатите от Коалиция за България настояват при увеличаването на минималната работна заплата да се вземат предвид и хората с увреждания и социалните асистенти. От левицата смятат още, че максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен до толкова, че да бъде десет пъти повече от минималния. Това обявиха на брифинг в парламента народните представители Емилия Масларова и Мая Манолова.

От Коалиция за България изразиха тревогата си, че в дискусиите за увеличаване само на минималната работна заплата не се отчитат някои социални плащания като тези за хората с увреждания. Емилия Масларова изтъкна, че децата с увреждания в България са около 20 000. Те получават месечно 70% от минималната работна заплата. Депутатът от левицата обясни, че те ще получават същите пари, при положение, че цените на лекарствата и цените на битови услуги като парно и ток се увеличават. Масларова отбеляза, че не се предвижда увеличение на заплатите и на личните и социални асистенти, които получават минимална работна заплата. „Ние не сме срещу увеличаването на минималната работна заплата. Но категорично не приемаме поне за групата на хората с увреждания, за личните и социални асистенти това да остане на равнището досега - 240 лв.", заяви Масларова.

От левицата коментираха и промените в Кодекса за социално осигуряване и в Кодекса на труда и решението хората да получават с 30% по- малко средства при боледуване за първите три дни. Масларова изтъкна, че това е мярка за икономии на средства, но няма никакви законодателни промени, свързани с контрола на издаване на болничните листове и тяхната легитимност. „Отново осигурителната система поема голяма част от тежестта в кризата", коментира депутатът.

Коалиция за България настоява не само да се намалява разходната част в осигурителната система с около 148 млн. лв., но и да де погледнем към приходната страна. От левицата предлагат да се увеличи максималният осигурителен доход. „Това би могло да даде сериозна сума към приходната част на осигурителната система", коментира Масларова. По думите й максималният осигурителен доход може  да бъде десет пъти повече от минималния. „Сега минималният осигурителен доход е 420 лв., което означава, че максималният трябва да бъде увеличен на над 4000 лв.", обясни депутатът.

„Максималното обезщетение за безработица ще се увеличи на 60% от работната заплата, но къде остава минималното обезщетение? То отново ще остане на символичните 90 лв. при положение, че ако то е 60% от минималната работна заплата ще бъде над 120 лв.", обясни Емилия Масларова. Тя беше категорична, че не може да се правят промени, с които се облагодетелстват високодоходните групи, а нискодоходните групи, хората с увреждания се оставят в безизходица.

Масларова изтъкна, че от 2001г. досега с намаляване на осигурителните вноски бюджетът на НОИ е „ощетен" с 11 млрд. лв. „Това е сумата необходима за плащане на пенсиите у нас за 2 години, обясни депутатът от левицата.

„Потвърди се нашето опасение, че философията на антикризисните мерки ще бъде прехвърляне на цялата тежест на кризата върху хората на труда, върху хората с най-ниски доходи и върху пенсионерите", коментира Мая Манолова. По думите й правителството мисли да спести по 2160 лв. от всеки пенсионер, който има починал съпруг. Манолова поясни, че Кодексът за социално осигуряване предвижда съкращаване на разходите в социалната сфера със 148 млн. лв., „Интересно да се проследи от къде правителството на ГЕРБ мисли да спести тези пари", отбеляза депутатът. Тя изтъкна, че не се случва обещаното увеличение на вдовишките пенсии с 20%, нито увеличението на пенсиите на пенсионерите над 75-годишна възраст с 50 лв., които трябва да стартират от 1 юли тази година. Тези мерки и то в ограничен мащаб ще стартират в началото на 2012г., което означава, че правителството мисли да спести по 2160 лв. от всеки пенсионер, който има починал съпруг. „20% от увеличаването на вдовишката пенсия за една година е в рамките на 720 лв. при средна пенсия от 60 лв. За две години ГЕРБ ще спестят от тези пенсионери 1440 лв., а за целия период 2160 лв.", обясни Манолова.