Кристиан Вигенин: ГЕРБ се чувстват застрашени от вероятността да загубят европейските избори

12.02.2019г.

„ГЕРБ се чувстват застрашени от вероятността да загубят европейските избори”, коментира на пресконференция в Ямбол сектератят на ПГ за "БСП за България" Кристиан Вигенин предлаганите от управляващата партия, в последния момент, промени в Изборния кодекс. Той изтъкна, че тези промени са в разрез с демократичните принципи, с традициите за провеждане на избори в България досега и допълни, че „за първи път една партия се опитва толкова грубо да промени в последния момент правилата, за да се чувства по-удобно в предстоящите избори”.

Народният представител от ПГ на левицата Николай Пенев обясни, че с промените ГЕРБ се опитват да узаконят диктатурата и да въведат принципа „една партия – една държава”. Той заяви, че според първата промяна ГЕРБ иска да въведе обикновено мнозинство при решенията на комисиите, вместо досегашното квалифицрано мнозинство с две – трети от гласовете, като по този начин ще бъдат елиминирани другите партии. Като втора промяна депутатът посочи, че се предвижда при отмяна на решение на комисията от Административния съд, на база на същите протоколи,  тя да вземе ново решение, вместо досегашното насрочване на нови избори. Не на последно място той посочи и промяна, искана от ГЕРБ, за отмяна на правото да се обжалва пред следваща съдебна инстанция – ВАС. Николай Пенев уточни, че БСП ще сезира Венецианската комисия за исканите от ГЕРБ промени в изборното законодателство и настоява те да бъдат оттеглени. Той изтъкна, че промените в Изборния кодекс трябва да вървят и с решение за промяна на състава на ЦИК, чийто мандат изтича на 21 март 2019 г.

„Процедурата за промяна на ЦИК трябва да започне тази седмица, в противен случай излизаме извън законовите срокове”, заяви Кристиан Вигенин и допълни, че нищо не пречи на ГЕРБ да си излъчи пак същите представители в ЦИК в новата комисия, но законът е закон и ако мандатът на тази комисия не бъде подновен, това също само по себе си поставя под въпрос провеждането на изборите и резултатите от тях.

„От ден –два се вкара още една тема, свързана с изборите, подготовка на още едно оправдание от страна на ГЕРБ в случай, че загубят изборите”, коментира Кристиан Вигенин обявеното от Цветан Цветанов виждане, че Русия ще се намеси в изборите в България. Според него това е един вид подготовка на обществото, че ако БСП спечели изборите, то ще е заради руската намеса. „Виждаме едно притеснение от страна на ГЕРБ, а когато ГЕРБ са притеснени, са склонни да поставят под въпрос базисни принципи на демокрацията. Затова всички трябва да бъдем много внимателни и това е нашият призив не само към нашите членове и симпатизанти, но и към всички, които през тези години се бориха да има честни и демократични избори в България”, заключи Кристиан Вигенин.