Актуализацията на бюджета не решава нито един стратегически проблем на държавата

Юни 01, 2010 Новини БСП 0 1389

Десет месеца икономиката и хората се хранят от наследството на предишното управление Актуализацията на бюджета не решава нито един стратегически проблем на държавата, а само текущо  запушва дефицити

Десет месеца икономиката и хората се хранят от наследството на предишното управление

Актуализацията на бюджета не решава нито един стратегически проблем на държавата, а само текущо  запушва дефицити. Тя не почива нито на ангажименти на ГЕРБ, нито на обективна информация. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на НС на партията. Социалистите са категорични, че актуализацията на бюджета сега е ясен знак за провала на финансовия министър Симеон Дянков и политиката му.  Станишев напомни уверенията на Дянков от месец декември, че бюджетът е безалтернативен. Сега обаче правителството предлага алтернатива с 2 млрд.лв. по- малко приходи.

От БСП настояват управляващите да обяснят какви са причините за срива в приходната част на бюджета, при положение че се планира по- висок икономически растеж - от - 2% на +1%. „Няма разумно обяснение от страна на правителството", коментира Станишев. По думите му „на вятъра" са останали и думите на Дянков за 2 млрд.лв. приходи от борбата с контрабандата. Управляващите трябва да обяснят и защо при планирана различна макрорамка, се предвижда същата вноска на страната ни за ЕС.

Сергей Станишев изтъкна, че правителството предвижда рязък спад на приходите, увеличаване на разходите и достигане до близо 5% бюджетен дефицит, при положение, че ЕС препоръчва да не се увеличава дефицитът. Според лидера на БСП това е риск за макроикономиката, за външните инвестиции и подлага под въпрос валутния борд.

По повод спада на приходите секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че се предвиждат 900 млн.лв. по- малко от ДДС, което по думите й е знак за срив в икономиката. Според Нинова спадът в приходите от акциза от над 600 млн.лв. се дължи на драстичното увеличение на акциза на цигари. „С този бюджет управляващите узаконяват контрабандата, защото намаляват умишлено приходите от акциз, вместо да заложат борба със сивия сектор", коментира секретарят на БСП. Според Нинова митата падат, което означава че има затруднен стокообмен. Ръстът на приходи от доходите на физическите лица показва, че тежестта на кризата се прехвърля върху обикновените хора.

От левицата изразиха тревогата си, че правителството се кани да изяде резерва, оставен от предишния кабинет. Готвят се за година и половина да похарчат 4 млрд.лв., които са събрани от данъкоплатците и са част от гаранциите за стабилността на валутния борд.

„Не приемаме орязването на субсидиите за общините", категорично заяви Станишев. По думите му българските общини ще бъдат изправени пред фалит, като в края на годината ще имат близо 1 млрд.лв. неразплатени средства. Лидерът на БСП отбеляза, че съкращаването на разходите ще засегне социалните услуги и бита на гражданите. Председателят на Съвета по местно самоуправление и регионална политика на НС на БСП Димчо Михалевски изтъкна, че общините са завършили по разходен показател през 2008г. с 5,3 млрд.лв., а през 2010г. прогнозите са за под 3,4 млрд.лв. Михалевски предупреди, че при тези показатели общините няма да бъдат в състояние да усвояват средства по еврофондовете. „Техният провал ще предопредели и провала на България в тази сфера", коментира той. Според социалистите ощетяването на общините със 138 млн.лв. е несправедливо, при положение че нито лев не се взима от МВР.

Според лидера на БСП е видима и дискриминацията по отношение на общините, които не се управляват от кметове на ГЕРБ. „Такова нещо не е имало в съвременната българска история. Това явно носи предизборни цели, защото искат кметовете от левицата и другите партии да бъдат провалени", коментира Сергей Станишев.

Председателят на БСП прогнозирам че след като се реализира в този вид актуализирания бюджет, в края на годината ще възникне въпросът как да се финансира дефицитът за догодина. Според Станишев ни очаква или рязко вдигане на данъците, или споразумение с МВФ, или и двете. Социалистите допускат да се наложи и още една актуализация до края на годината.

Корнелия Нинова обяви, че левицата готви пакет от предложения в рамките на обсъждането на актуализацията на бюджета. Предложенията включват: намаляване на акциза на цигарите до 64 евро на 1000 къса.; преотстъпване на процент от данъка за физическите лица на общините; от предвидените 142 млн.лв. за социални помощи 42 млн.лв. да се дадат за социални помощи, а 100 млн.лв. - за стимул на пазара на труда. Нинова призова управляващите да кажат истината за наследството от предишното правителство. „Десет месеца икономиката и хората се хранят от наследството на предишното управление", коментира тя.

Сергей Станишев коментира, че като продължение на разбирането на управляващите, че най- добрата антикризисна мярка са арестите и глобите -  полицейските акции опряха и до майките с деца. Станишев се пошегува, че по повод деня на детето МВР организира акция „Майките" и се готви да арестува тези от тях, които пресичат неправилно.

„Странен е този жанр да пишеш писма до медиите има или няма натиск", коментира лидерът на БСП по повод инициативата на премиера. Станишев отбеляза, че медиите по своята природа трябва да бъдат опозиционни, защото те са коректив на всяка власт.

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>