Веселото настроение в правителството не отговаря на реалната ситуация в страната

Май 30, 2010 Новини БСП в медиите 0 1282

Веселото настроение в правителството не отговаря на реалната ситуация в страната

Веселото настроение в правителството не отговаря на реалната ситуация в страната. Това каза в телефонно интервю от Тирана за предаването „Неделя 150" на БНР председателят на НС на БСП Сергей Станишев. Според него ако бюджетът се прогласува в сегашния вид, това ще означава рязко влошаване на ситуацията в страната. „Би трябвало мнозинството да гласува против, защото само преди няколко месеца беше заявено, че това е безалтернативен бюджет. Как така ще гласуват за нов бюджет, който е алтернатива на стария бюджет?", коментира Станишев.

Според лидера на БСП ситуацията в страната се влошава, защото икономическите мерки на правителството не са адекватни. „Дори в тези мерки има много малко неща, които да подпомогнат реалната икономика и фирмите, защото това е пряко свързано със заетостта", коментира Станишев. По думите му силно безпокойство буди намерението на управляващите да свият рязко фискалния резерв. Лидерът на БСП обясни, че според актуализирания бюджет се планира резервът да бъде сведен до 4,5 млрд., което е минимумът, след като беше гласувано по закон, че минимумът трябва да е 6.3 млрд.лв. „Това вече е заплаха и за финансовата стабилност на страната като цяло", коментира Станишев.

Председателят на БСП прогнозира, че парите на българските данъкоплатци и спестеното от предишното управление ще бъдат „изядени" от правителството, и после ще се опре до споразумение с МВФ. „Ако икономическата криза се развива с тези темпове, с които върви, нищо чудно управляващите да ни докарат и до политическа криза", допусна Станишев.

Според лидера на БСП правителството не управлява с хоризонт четири години и  действията им са подчинени на две цели: президентските избори и местните избори. „И никой не си прави илюзии, че от есента се планират и масови обвинения, задържания на кметове", отбеляза Станишев. По думите му това е част от предизборната кампания на ГЕРБ, които използват властта, особено МВР, за своите политически цели, за да печелят местните избори.

 

 

 

Следва текстът  на цялото интервю:

 

Водещ: Лидерът на БСП, бивш министър-председател, Сергей Станишев. Добър ден.
Сергей Станишев: Добър ден.
Водещ: От Албания, където има среща на социалистическия интернационал. Добър ден. И веднага да ви попитам, според вас, четейки днешните вестници, сме ударили айсберга, ако ние сме „Титаник", така ли? Или...
Сергей Станишев: Ако погледна актуализирания проект на бюджета...
Водещ: Защото на „Титаник" не са знаели, че ще потъват.
Сергей Станишев: Ами така се държи правителството. Вижте, едновременно се внася актуализиран проект на бюджета, което не се е случвало от 1996 година. Само преди няколко месеца министър Дянков заявяваше, че този бюджет, който гласува мнозинството в парламента, е безалтернативен. Пет месеца по-късно внасят проект на бюджет. Министърът на финансите заявява, че кризата свърши, свърши, подчертавам...
Водещ: Вчера, да. Да.
Сергей Станишев: И същевременно се внася един бюджет с огромен дефицит, близо 5% от БВП, при условие, че Европейския съюз /ЕС/ препоръча да свиваме бюджетните дефицити, че имаме проблем. Доста неадекватно поведение и едно такова весело настроение в правителството, което не отговаря на реалната ситуация в страната, защото ако бюджетът в този вид се прогласува, какво означава за една община например за второто полугодие да съкрати с 30% своите разходи? И какво означава това за хората, които получават услуги в детските градини, социално подпомагане и други места? Това означава рязко влошаване на ситуацията в страната. И не мога да разбера, след като отново министърът на финансите беше обещал 2 млрд. допълнително приходи, в сравнение с това, което събираше предишното правителство, сега признава, че не могат да съберат приходи за около 900 млн. лв.
Водещ: Така е. А предвиждате ли още една актуализация, г-н Станишев? Някои предвиждат втора поне в края на годината.
Сергей Станишев: Това е трудно да се каже засега, защото динамиката на процесите е голяма и, за съжаление, към по-лошо, тъй като икономическите мерки не са особено адекватни. Дори и в тези мерки има много малко неща, които реално да подпомогнат реалната икономика и фирмите, защото това е пряко свързано пък със заетостта. Но това, което много ме безпокои също, е намерението да се свие рязко фискалния резерв. Да ви припомня, че в средата на миналата година бяхме оставили 8 200 00 000 лв. фискален резерв. Според актуализирания бюджет се планира той да бъде сведен до 4,5 млрд., което е минимумът, след като беше гласувано по закон, че минимумът трябва да е 6 300 000 000. Това вече е заплаха и за финансовата стабилност на страната като цяло. И това ме безпокои, естествено. Фактически, ще изядат парите, събрани от българските данъкоплатци, натрупани от предишното правителство и после ще опрат отново до споразумение с МВФ, което винаги води до непопулярни, тежки мерки, а в крайна сметка може да се стигне отново до вдигане и на ДДС - тази идея, която вече правителството беше лансирало, засега е отложило. Така че има много сериозни безпокойства във връзка с икономическата ситуация и затова смятам, че поведението на правителството и тези бодрячески сигнали точно отговарят на тази формула на оркестъра на „Титаник", който свири весела музика, за да могат хората от трета класа да потъват с добро настроение. Защото винаги при криза най-голямата тежест, за съжаление, пада върху по-бедните...
Водещ: Трета класа.
Сергей Станишев: ... и правителството не прави нищо, за да помогне именно на най-социално слабите.
Водещ: Няма да ви питам дали ще гласувате „против", защото е ясно също, актуализацията в Народното събрание.
Сергей Станишев: То би трябвало мнозинството да гласува „против", защото само преди няколко месеца беше заявено, че това е безалтернативен бюджет, имам предвид старият. Как така ще гласуват за нов бюджет, който е алтернатива на стария бюджет? Не виждам защо.
Водещ: Смятате ли, че „червените" общини са онеправдани от това правителство и че общините по принцип ще закъсат в скоро време?
Сергей Станишев: Аз мисля, че по принцип общините са доста онеправдани. Ние предложихме няколко мерки, които да подпомогнат общините в тази трудна ситуация. Една от тях е част от данъците, които се плащат, да се разпределят към общините, защото собствените приходи на местната власт рязко са намалели. Другата е засилването на Фонд ФЛАГ и ускоряването на работата с евросредства. А има точно обратен процес и Европейската комисия в последното си писмо каза точно това - че в България има забавяне. За девет месеца контрактуването е увеличено с 1%, а според Европейския парламент България от есента на миналата година е паднала в ранглистата на темпа на усвояване на средствата от ЕС от 14-то на 26-то място. И същевременно всички общини са подложени на огромен натиск, особено общините с кметове от левицата, на десетки проверки, които, естествено, отнемат цялата енергия, за да се обясняват нещата на проверяващите. Никой вече не иска особено и да работи с еврофондове, защото има стрес, защото има страх. И той се налага системно. И никой не си прави илюзии, че от есента се планират и масови обвинения, задържания на кметове, което е част от предизборната кампания на ГЕРБ, които използват властта, особено МВР, за своите политически цели, за да печелят местните избори. Изобщо... Това важи впрочем и за бюджета. Всичко е подчинено на две цели: президентските избори и местните избори. Това правителство не управлява с хоризонт четири години - да започнат някакви реформи в различни сектори, които да дадат резултат след известно време. Всичко се отлага, всичко се променя постоянно. Ежедневно има различни противоречиви сигнали и това създава объркване във всички, в цялото общество, и несигурност, и страх отново за бъдещето.
Водещ: Кметът на Благоевград каза, че чака да стане подсъдим скоро. Вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган каза: ще направят кметовете ни подсъдими. И вие го казвате, току-що го казахте.
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Добре.
Сергей Станишев: Това се чува много упорито. И не само се чува, ами действително. Аз ви казах, че вървят масово по десетки проверки в една община. Ако има недобросъвестни проверяващи, които имат указания конкретни: дайте резултат, трябва да има някой, който е обвинен... Винаги ще се намери нещо. Един кмет подписва ежедневно десетки документи.
Водещ: В един от сайтовете, г-н Станишев, вчера-онзи ден видях, тези дни, че ви се готви обвинение. Вие готов ли сте да ви се предяви?
Сергей Станишев: Аз съм готов затова, защото зная също, че има политическо намерение в това от страна на правителството.
Водещ: Готов сте , казвате?
Сергей Станишев: И бих се отнесъл, разбира се, много сериозно към това, ако имаше еднакъв подход. Ако например имаше действие по отношение на министър Дянков, който разгласи класифицирана информация във връзка със секретното споразумение, което предишното правителство подписа с БНБ. Само че нещо не съм чул той да бъде разследван, въпреки че фактите са абсолютно налице. Той изнесе тази информация публично в парламента, стенограмата е заверена. После излъга, че е декласифицарал тази информация. И в крайна сметка, по наше искане тази информация, това споразумение пристигна в парламента в секретно деловодство. Казвам ви фактите, а пък вие си правете изводите.
Водещ: Вчера президентът Първанов каза, че в близките седмици ще излезе с официална позиция относно „твърденията на чужди медии, че България се превръща в полицейска държава". Кратко, вашето мнение?
Сергей Станишев: Аз тази позиция съм я изразил още преди няколко месеца - това, че ние се превръщаме в полицейска държава. Разбира се, че трябва да има борба с престъпността - и организирана, и битовата, и срещу корупцията. Но когато средствата подменят целите, когато на всяка цена трябва да се постигне резултат, дори въпреки закона - това вече е тревожно. И това действително говори за използване на властта, и в частност на МВР, на други институции, за политически цели. Това се нарича точно полицейска държава. И е тревожно...
Водещ: Мислите ли, че са възможни... Да?
Сергей Станишев: ... че се изгражда такъв, вече в Европа се формира такова мнение, след като такова авторитетно списание като „Икономист", което се чете от всички политически фактори, предупреждава за това. След като в много медии сравняват, за съжаление, нашият министър-председател с Уго Чавес. После няма защо да се чудим защо има с 20 пъти намаление на преките чуждестранни инвестиции в България за първото тримесечие в сравнение с 2009 година. Защото това означава фактически изтегляне на капитали от България, това означава по-висока безработица и по-ниски доходи за хората.
Водещ: Последно, мислите ли, че са възможни предсрочни парламентарни избори тази година?
Сергей Станишев: Вижте, ако икономическата криза се развива с тези темпове, с които върви, нищо чудно управляващите да ни докарат и до политическа криза. Те разполага с пълно мнозинство в парламента. Имат три партии, които подкрепят правителството практически във всичко, в това число и националистическата партия „Атака", която е най-верният съюзник на ГЕРБ и досега никога не е участвала във властта. Ако преценят, че нещата отиват съвсем зле за тях, по-добре по-рано да направят избори, отколкото да чакат да се сринат. Може и до там да се стигне. Но това би било бягство от отговорност, реално погледнато, защото в крайна сметка хората гласуват за една партия, за да изпълнява своите предизборни обещания и ангажименти. Кажете ми един изпълнен досега за 10 месеца.
Водещ: Добре. Благодаря ви.
Сергей Станишев: Приятен ден.
Водещ: Сергей Станишев, лидер на БСП.