Георги Свиленски: ГЕРБ си отива от политическата сцена

Янр 25, 2019 Новини БСП в медиите 0 871

25.01.2019

„На заседанието на 49-я Конгрес на БСП ще бъдат приети основните документи за предстоящите европейски, местни и предсрочни парламентарни избори –  проектите „Визия за Европа“ и „Визия за България“, която обсъдихме с хиляди български граждани“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“  Георги Свиленски пред БНТ. Той добави, че след като са взети предвид всички предложения от срещите,  „Визия за България“ е превърната в стойностен и сериозен документ.  Свиленски каза още, че никъде не са обсъждани и предлагани кандидати за евродепутати от листата на БСП. „Процедурата ще стартира след Конгреса и ще продължи до 20 февруари, всички членове и симпатизанти на левицата ще могат да направят своите предложения. „Всеки един досегашен евродепутат има място в листата и заслужава да бъде в нея. Спекулация е, че поставяме някакви условия. Единственото, което искаме от бъдещите кандидати, е да припознаят платформата на БСП. Темата за Истанбулската конвенция, обаче за нас, е червена линия, която не бива да бъде прекрачвана“, обясни народният представител. Свиленски каза още, че БСП има различна позиция от ПЕС по много въпроси. „Това, че отстояваме националните си интереси не ни прави по-малко европейска партия“, заяви той.  Свиленски каза още, че не само от социологическите проучвания, но и от настроенията на хората се разбира, че европейските избори не са предрешени. „ГЕРБ си отива от политическата сцена и това най-ясно си пролича на тяхната предизборна среща и поведението на Борисов“, коментира народният представител

Георги Свиленски бе категоричен, че обвиненията срещу Елена Йончева са политически. „Гневни сме, защото когато стана едно от остриетата на опозицията и работи по всички корупционни скандали, свързани с ГЕРБ, цялата правна машина се стовари върху нея“, коментира той. Свиленски  добави, че така хората ще видят, как се работи срещу журналист и политик, позволил си да извади корупционните практики на управляващите. „Заставаме зад Елена Йончева и я подкрепяме. Ще сезираме европейски и световни организации в защита на журналистите и всички посолства“, обяви депутатът.

Във връзка с изисканите от левицата документи за изграждането на АМ „Хемус“, Георги Свиленски коментира, че тя трябва да бъде изградена, но това да стане по прозрачен и законен начин. „Няма проблем държавата да възложи поръчката на държавно дружество. Как, обаче, държавно дружество, което няма техника и работници, ще изпълни поръчка за 1,35 млрд. лв?“, попита социалистът. Свиленски каза още, че БСП не е против строителните фирми, но те трябва да докажат, че могат да извършат такова мащабно строителство. Той добави, че  големите строителни фирми са принудени да връщат пари и да не изпълняват поръчките си. „БСП няма да позволи българското общество да бъде ограбено за пореден път“, заяви Георги Свиленски.   Той коментира, че заради това левица е изпратила сигнал до ЕК, за нерегламентирана държавна помощ към бъдещия концесионер на летище „София“.  „ Един от основните проблеми в тази концесия е, че в  радиус от 100 км. от летището държавата или друг концесионер няма право да  построи друго летище. Не може да гарантираш на когото е да е такова нещо“, заяви още той.