Български евродепутати обсъдиха с еврокомисаря Фюле предизвикателствата пред европейската интеграция на Македония

В рамките на провеждащата се в Страсбург пленарна сесия на Европейския парламент български евродепутати, представители на всички политически групи, проведоха среща с европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле

В рамките на провеждащата се в Страсбург пленарна сесия на Европейския парламент български евродепутати, представители на всички политически групи, проведоха среща с европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле.

Основна тема на срещата, която се организира по инициатива на евродепутата от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов, бяха предизвикателствата пред европейската интеграция на Македония.

В рамките на едночасовия разговор бяха засегнати редица текущи въпроси, свързани както с двустранните отношения между България и Македония, така и с перспективите за интеграция в ЕС, спазването на човешките права на гражданите с българско самосъзнание и изпълнението на Копенхагенските критерии от страна на властите в Скопие.

Еврокомисарят  Щефан Фюле изслуша внимателно всички евродепутати и изрази загриженост по поставените въпроси като сподели, че ще продължи да следи отблизо отношенията на Македония със съседите. За него е съществен фактът, че евродепутати - представители на всички политически сили изразяват единно мнение по отношение на въпросите, свързани с интеграцията на Македония към ЕС. 

"Много е важно да се разбере, че целта на нашата среща (с еврокомисаря Фюле) не е да навреди на Македония, а тъкмо обратното - да даде основа за европейски стандарт в добросъседските отношения и спазването на човешките права", заяви в коментар след срещата Евгени Кирилов.

Андрей Ковачев, председател на българската делегация в Групата на ЕНП е удовлетворен  от думите на комисаря Фюле, че проблемът с името на Македония е само върхът на айсберга от всички съществуващи проблеми със съседите. "Както знаем, невидимата част на айсберга е по- опасната и отсега трябва да бъдат взети мерки, за да бъдат преодолени трудностите в нашия регион. Общата история на двете държави  трябва да ни обединява, а не да ни разединява", подчерта Ковачев.

"Ние, като български граждани, даваме ясен сигнал, че България няма да толерира случаи като този със Спаска Митрова, където има погазване на човешки права и ще защитава своите национални интереси", сподели Надежда Нейнски от Групата на ЕНП.

От своя страна еврокомисарят Щефан Фюле заяви, че няма да толерира подобни явления.  По думите му, въпросът с името не е единственият проблем пред Македония и когато започнат същинските преговори за членство в ЕС, той  ще има по- голям инструментариум за въздействие. Еврокомисарят приветства политическия консенсус в България по отношение на интеграцията на Македония в ЕС.

От българска страна на срещата присъстваха Евгени Кирилов (Групата на социалистите и демократите (С&Д), Андрей Ковачев и Надежда Нейнски (Група на Европейската народна партия (ЕНП), Метин Казак и Станимир Илчев (Група на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и Димитър Стоянов (Независими).