Бизнесът в Ловеч към БСП: Необходим ни е ред, сигурност и държавна подкрепа, за да работим

Дек 06, 2018 ЛОВЕЧ Новини Избори 0 1378

06.11.2018

„Никъде в Европа няма правителства, които да не подкрепят собствените си предприемачи. Необходим ни е ред и сигурност, за да работим, а не да се мери с различен аршин според ситуацията“. Това заявиха представители на бизнеса в Ловеч по време на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, проф. Георги Михайлов и Милко Недялков.  „Притиснати сме до стената. Станахме счетоводители, вместо да работим. Административната тежест е много голяма – по цял ден пращаме справки. А тези, които трябва да бъдат проверени, не ги закачат“, казаха още предприемачите. Според тях няма как да се преодолее състоянието, в което се намира страната, без активна правителствена политика. „Трябва да се възстанови държавността. Всеки един от нас има нужда от работещи институции. Няма как нещата да се получат, без дългосрочно планиране и предвидимост“, заяви народният представител Жельо Бойчев. „Всичко, което искаме във „Визия за България“, няма как да стане без устойчив икономически растеж. „Банката за развитие“ трябва да подкрепя малкия и среден бизнес. Тя раздаде милиони на всички олигарси, а хората, които трябва да бъдат подпомогнати, се оказва, че не могат да получат кредит“, допълни той. Бойчев подчерта, че трябва да има връзка между образование, бизнес, иновации и развитие. „Получава се кръг – хем няма работа, хем няма работна ръка. Трябва да се създават кадри, които са необходими за икономиката и бизнеса ни. Във „Визия за България“ предлагаме много ясни и конкретни решения, свързани с това българското правителство да подкрепя българските предприемачи“, каза още народният представител. Той посочи и че в момента имаме най-ниските нива на чужди инвестиции.

Присъстващите поставиха въпроса и за вноса на работна ръка, както и какво се случва с електронното правителство – от години се прехвърля от институция на институция и все още няма, а е обещание на управляващите. Като основни проблеми присъстващите на срещата посочиха ниските заплати и изтичането на кадри в чужбина, заради по-добрите условия и заплащане.

Проф. Георги Михайлов: До 2030 г. българите ще намалеем с още 1 млн.

Сред основните теми в дискусията се очертаха и здравеопазване, образование, сигурност. „България е заплашена от стапяне на нейния най-голям национален фонд – хората. България се намира между първите 10 държави, които намаляват стремително населението си в света. До 2030 г. намаляваме с още 1 млн., а до 2050 г. населението на България, при сегашните етапи на развитие и демографско пропадане, ще стигне не повече от 3 млн. и още по-притеснително е, че ще настъпи промяна в етническата структура на нацията“, заяви народният представител проф. Георги Михайлов.

Милко Недялков: Трябва да се стимулира родното производство и местното потребление

„Трябва да се предприемат мерки за стимулиране на родното производство и купуването на български и местни стоки и услуги. България е богата страна и във всеки регион има специфични и характерни производства“, заяви народният представител Милко Недялков.  Той предложи всеки град да подеме инициатива да рекламира собствените си производства. „Така ще се създаде не само конкурентна среда, но и стимул за отделните работодатели“, каза още той.

Присъстващите коментираха, че всяка община трябва да се грижи за фирмите в региона си. „В общината не трябва да се допускат външни фирми. Това би могло да стане само, ако местният бизнес не може да поеме работата или липсва такава дейност в общината“, предложиха присъстващите. Според тях не може фирма от София да идва да работи в Ловеч, като в града има развита подобна дейност. „Къде загубихме нашата работоспособност? Сега да си работник не е престижно. Който иска да работи, просто не остава тук“, каза още присъстващите.