Драгомир Стойнев: Нашата цел е първо да вдигнем доходите на хората, а след това да им налагаме ограничения- какви коли карат

29.11.2018

 

„Нашата цел е първо да вдигнем доходите на хората, а след това да им налагаме ограничения- какви коли карат“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев по време на дебатите за Бюджет – 2019. Той обясни, че левицата предлага за всички работещи родители да се намалява месечната данъчна основа с 50 лв. на месец за всяко дете.  „Само че може би управляващите предпочитат да внасяме работници от чужбина, вместо да предлагаме конкретни мерки, които касаят семейното подоходно облагане, което ще спомогне за справяне с демографския срив“, коментира той. Стойнев заяви, че левицата предлага и еднократната помощ за деца в първи клас да обхване и децата и от 2,3,4-ти клас. „Предлагаме „данъкът върху бедността“, наложен от управляващите за старите автомобили  да остане същия, като за 2018 г.“, заяви той и подчерта, че   по данни на КАТ, само за 2017 г.  регистрираните над 10-годишни автомобили са 75% от автопарка.

Гьоков Гьоков: Какво патриотично и европейско има- да държиш народа си в бедност и нищета?

„Какво патриотично и европейско има в това- да държиш народа си в бедност и нищета?“, това попита управляващите народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. Той недоумява- как може депутати да се наричат патриоти и да твърдят, че искат да спасяват България и такива, които се наричат граждани за европейско развитие на България и да не подкрепят предложенията на БСП за: намаляването на ДДС върху лекарствата, за прогресивното подоходно облагане, за семейното подоходно облагане, за запазване на сегашния размер на данъка върху старите автомобили; за увеличаване на размера на еднократната помощ при раждане на второ и трето дете на работещи родители. „С тези, предлагани от нас промени в 5 данъчни и социални закона, можем да направим живота на хората по-добър“, категоричен бе той.

Христо Проданов: ГЕРБ искат да наместят „калинки“ в държавната администрация и да я осакатят

„Ако се приеме предложението на управляващите- държавните служители, навършили пенсионна възраст да бъдат освобождавани с едномесечно предизвестие, ще бъде осакатена държавната администрация“, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Христо Проданов.  По думите му се цели да се спестят пари от заплатите на държавните служители. „В много администрации липсва капацитет и това ще се отрази на работата на тези институции. Хубаво е човекът, който е работи цял живот и е навършил години за пенсия, да се пенсионира и да си почива, както е хубаво младият човек да отиде на работа и да започне да изкарва заплата. В България нито едното, нито другото са налице- и пенсиите, и заплатите са мизерни. Искате да напълните администрацията с „калинки“, верни на партията, но това няма да е в полза на силна и работеща администрация“, заяви Проданов.

Надя Клисурска: Ставката за нощен труд да е 30 процента от уговореното възнаграждение

„400 хиляди българи полагат нощен труд, а ставката за него, повече от 10 години, възлиза на 25 ст. Необходимо е преосмисляне и адекватно компенсиране на служителите“, заяви депутатът от левицата Надя Клисурска. По думите й в повечето европейски страни ставката е процент върху уговореното възнаграждение. „Предлагаме тя да се индексира с 30 на 100 върху уговореното възнаграждение. Така хората, работещите през нощта, ще бъдат по-добре компенсирани“, каза още тя. Като друго предложение на левицата Клисурска посочи кметовете на кметства да бъдат второстепенни разпоредители, да разполагат с делегиран бюджет. „Проблемите с автономността на кметовете имат политически и административен характер – в момента централизацията на управлението на бюджетните средства и регламентите на Закона за публичните финанси на общините превръщат пряко избраните кметове на кметства в заложници на различни интереси“, обясни тя.

Стефан Бурджев: ГЕРБ натоварват с още данъци най-бедните българи, каращи стари коли

„Нищо ново за ГЕРБ – предпочитат да нагърбят и да стоварят данъчната и финансовата тежест върху най-бедните българи. Пример за това е новият данък върху старите коли, вместо да спрат безконтролното екологично замърсяване от различни индустриални производства, генериращо корупция“. Това заяви народният представител от ПГ на левицата Стефан Бурджев. По думите му  именно спирането на корупцията би могло да увеличи постъпленията в държавния бюджет и да даде по-добри възможности за достоен живот в едно по-солидарно общество на българските граждани, особено тези, които карат старите изхвърлени западни автомобили. Той обясни, че такъв пример имаме със завода за производство на картон и хартия в община Никопол, с. Черквица.

ПГ на „БСП за България“ застана зад исканията на БАН

ПГ на „БСП за България“ застана зад исканията на БАН при отделянето на НИМХ като юридическо лице към Министерството на образованието и науката. Народните представители проф. Анелия Клисарова  и проф. Светла Бъчварова защитиха учение които искат да останат към новосформираното звено към БАН- Институт по климата и водите. Според тях материалните и нематериални активи между БАН и НИМХ трябва да бъдат разделени в срок до 4 години, като се запазят интересите на БАН. Особено внимание бе обърнато на младите учени и докторанти, чиито права трябва да бъдат запазени и да имат възможност за избор къде да продължат своето обучение. „Грубо се нарушава законът за БАН, тъй като собствеността на активите може да бъде променяна само с решение на НС, а такова няма. Това означава, че се поставя в риск НИМХ към МОН да не може да изпълнява оперативна си дейност“, подчертаха депутатите от левицата.