БСП: Бюджет 2019 г. не дава достатъчно средства за социална политика, здравеопазване и образование

28.11.2018

„Предлагаме увеличаване на бюджета на Министерството на труда и социалната политика, в разходната част, до 190 млн. лв. за изпълнение на мерки, които са важни за много български граждани”, заяви народният представител от ПГ на левицата Георги Гьоков. Като необходимост той посочи разширяване на обхвата на еднократната помощта за деца в 1-ви клас, така че тя да включва и тези от 2,3, 4- ти клас и да покрие 120 хил деца. Гьоков подчерта, че левицата залага и увеличение на средствата в Националния план за действие по заетостта в посока развитие на програмите за стажуване, чиракуване и субсидирана заетост за млади, за безработни  над 50 години, за подпомагане на отглеждането на деца на заети семейства, за заетост и обучение на хора с трайни увреждания. „Тези пари ще се използват и за увеличаване на  еднократна помощ на майки студентки от 2880 лв. на 6400 лв., както и за предоставяне на еднократна помощ за всяко второ и трето дете, в размер на 10 минимални работни заплати, за родители, които са осигурявани минимум 24 месеца преди раждането”, заяви още Георги Гьоков.

Благодарение на настояването на депутатите от ПГ левицата бяха осигурени  72 млн. лв. повече в МТСП, които бяха обещани на хората с увреждания от управляващите, но не бяха записани в първоначалния вариант на закона.

Георги Йорданов: Трябва да се върне ролята на МЗ във финансирането на системата на здравеопазването

Народният представител от ПГ на "БСП за България" Валентина Найденова заяви, че  предвиденият бюджет на МЗ,  макар и завишен с 54 млн. лв. спрямо миналата година, с оглед на заложените промени в сектор здравеопазване, не е достатъчен. „Предлагаме за разходи да бъдат отделени 560 575 900 лв.”, заяви тя.

Доц. Георги Йорданов обясни, че се наблюдава тенденцията все повече дейности и сумите за тях да се прехвърлят от Министерство на здравеопазването към НЗОК. „Министерството трябва да има достатъчно средства, за да помага на различните звена на системата на здравеопазването у нас”, обясни той. Йорданов каза, че левицата предлага увеличаване на ролята на Министерство на здравеопазването във финансирането на системата на здравеопазването с увеличение от 204 млн. лв. на средствата за политики в областта на диагностиката и лечението. Според него от там могат да се вземат средства за финансиране на капиталови вложения и да се помогне на държавните и общински болници, чиито дългове са стигнали до 600 млн. лв. Като други важни мерки, предлагани от левицата, той посочи увеличаване на средствата за профилактика и превенция с 36 млн. лв, а в сферата на лекарствените продукти и медицинските изделия средствата да се увеличат с 10 млн. лв.

БСП поиска и осигуряване на допълнителен финансов ресурс в размер на 12 млн. лв. за доизграждане на новия болничен комплекс в гр. Ямбол, което е поето като политически ангажимент от управляващите още през 2012г. Въпреки поетия ангажимент, управляващите отхвърлиха предложението на народните представители от БСП от Ямбол.

Проф. Клисарова: Трябва да се отделят средства за Националната библиотека и за безплатни учебници за всички

„Искаме 20 млн. лв. за Националната библиотека и 50 млн. лв. за поддръжка и възстановяване на читалищата. Необходими са и 50 млн. лв. за безплатни учебници - един учебник по един предмет за всички ученици от 1 до 12 клас“. Това заяви народният представител проф. Анелия Клисарова. Тя подчерта, че наистина бюджетът за образование е увеличен с близо 0.5 млрд., но това е благодарение увеличението на БВП, а не защото се следват политиките на образованието. „Ние сме за увеличение на учителските заплати, повече пари за извънкласни дейности и за тези ученици, чийто майчин език е различен от българския“, допълни тя. Клисарова предупреди, че във висшето образование диспропорцията между различните университети са в пъти по-големи. „Има заплати за професори 897 лв. до 3000 лв. – четири пъти разлика. Субсидиите трябва да бъдат увеличени и да се даде повече за университетите. Средната държавна субсидия на студент не се е променила от 10 години“, обясни тя.

Проф. Светла Бъчварова заяви, че най-слабо финансирана е науката- изоставена е. Тя  подчерта твърдата позиция на левицата за увеличаване на средствата за научни изследвания, защото това е ключът към качествено образование и развитие на икономиката.  Според нея с отпуснатите средства няма възможност за увеличение на заплатите в БАН, които са изключително ниски и няма как да бъдат привлечени и млади хора.

„Бюджетът отрежда на културата ролята на малката кибритопродавачка, която зъзне на студа и никой не проявява милост към нея”, заяви народният представител от ПГ на левицата Александър Симов. Той обясни, че БСП иска увеличаване на средствата за култура поне на 200 млн. лв.