Позиция на Делегацията на българските социалисти в ЕП по повод изказвания на представители на ГЕРБ в пленарна зала

На текущата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург, в рамките на процедурата за едноминутни изказвания, ръководителят на делегацията на ГЕРБ г-н Андрей Ковачев си позволи абсолютно неприемливи квалификации по отношение на основните опозиционни партии в България

На текущата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург, в рамките на процедурата за едноминутни изказвания, ръководителят на делегацията на ГЕРБ г-н Андрей Ковачев си позволи абсолютно неприемливи квалификации по отношение на основните опозиционни партии в България. За съжаление ГЕРБ продължава антибългарската политика от предишния мандат на злепоставяне на страната ни пред ЕП, за да се печелят дребни партийни дивиденти.

Господин Ковачев неубедително се вживя в ролята на съдник и анализатор по въпросите на демократичния преход в България. Той видя дългата ръка на комунистическите тайни служби и се оплака, че някакви незнайни "агенти" продължават да определят съдбините на страната ни. Тези конспиративни теории му трябваха, за да се опита да убеди слушателите, че с идването на ГЕРБ на власт всичко е станало прекрасно.

Колкото повече развиват месианските си способности активистите на ГЕРБ, толкова по-къса става тяхната памет. В тяхна помощ се налага да припомним някои факти:

  • връзките на водещи дейци на ГЕРБ с бившата комунистическа партия са здрави, включително на нейния лидер;
  • ГЕРБ е единствената партия, чиито национални и регионални лидери имат значителен опит в МВР и Народната милиция преди 1989 г.;
  • ГЕРБ не е първата партия, която си представя, че историята започва с нея. Не е и последната, с която историята няма да свърши. Преходът в България беше бавен и мъчителен, но в крайна сметка българският народ заслужи своето членство в Европейския съюз и НАТО, даде възможност на хора като г-н Ковачев да говорят от трибуната на ЕП, привлече 20 милиарда евро чуждестранни инвестиции за последните 4 години преди идването на ГЕРБ и т.н. ГЕРБ не може да отрича трудно постигнатите успехи на България;
  • За една година управление на ГЕРБ ние виждаме не просто спиране, а изтегляне на чуждестранните инвеститори. Това е резултат на обърканата икономическа и социална политика на ГЕРБ, чиято цена плащат новите безработни и обедняващите български граждани. Този провал не може да бъде скрит с политическа арогантност, злоупотреба със силовите инструменти на държавата, погазване на основни принципи на европейската демокрация.

Изпускането на нервите на представителя на ГЕРБ в Европейския парламент и търсенето на опора в призраците на комунизма и на тайните служби не са случайни. Те заместват политическия диалог по важни въпроси като тези защо България отива по-назад в усвояването на европейски фондове, защо безработицата у нас расте по-бързо, отколкото в огромната част от останалите членки на ЕС, защо България е една от малкото страни, в които продължава свободното икономическо падане, защо приходите в бюджета падат с много повече от спада в икономиката. Отговорът на тези въпроси трябва да търсим в обяснението защо пикът в престъпността съвпадна с престоя на днешния премиер като Главен секретар на МВР, защо данъкоплатците от цялата страна трябва да плащат за инфраструктурните обекти в София, защо наскоро беше назначен шестият заместник кмет на София, докато се оказва неистов натиск за уволнение на хора от публичния сектор.