Хората от Брусарци към БСП: За богатите няма закони, но за нас има данъци. Искаме промяна!

Nov 16, 2018 Новини Избори 0 822

16.11.2018 г.

„За богатите няма закони, но за нас има данъци. Това трябва да се промени!“. С тези думи хората от Брусарци се обърнаха към народните представители от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова и Илиян Тимчев по време на представянето на проекта „Визия за България“. Като основен проблем в региона местните посочиха демографската криза. „Вече няма поминък. Младите заминаха да работят в чужбина, общината се обезлюди“, споделиха хората. Като друг сериозен въпрос те посочиха контролирания вот. „Хората са бедни, но контролираният вот трябва да се минимизира. Това е сериозен проблем за общините. Изборите трябва да са честни, за да се развива страната в добра посока“, категорични са местните. По време на срещата беше коментиран и въпросът за корупцията.

„Малкият бизнес трябва да се подкрепя със специални мерки, за да се развива. Във „Визия за България“ обръщаме специално внимание на малкия и среден бизнес. Подпомагаме ги с намаляване на административната тежест, както и създаване на Национален фонд за сближаване на регионите“, обясни проф. Бъчварова. Тя е категорична, че пенсиите трябва да бъдат преизчислени и възрастните хора да бъдат подкрепяни.  

„Да имаме безплатно и достъпно здравеопазване и образование. Трябва да има държавна политика за общинското здравеопазване, което има освен лечебна и социална роля“, каза Илиян Тимчев. Според него в  здравеопазването е хаос, а общински болници затварят врати. „За нас основните проблеми са свързани с управление на финансирането в здравеопазването, а не с неговото постоянно дофинансиране, при неясни условия на управление на средствата и без реформа в сектора“, каза още народният представител.

Основният проблем, който поставиха хората в Медковец пред народните представители от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков и Тодор Байчев, е за закриването на училища и лошото състояние на пътищата. Според Тодор Байчев средствата, които се отделят за образование, се изразходват крайно неефективно. "Ако не обърнем внимание на проблемите на образованието, като функционалната неграмотност на децата ни, в бъдеще неграмотни ще ни лекуват, неграмотни ще учат децата и неграмотни ще ни управляват", подчерта той. Народният представител е категоричен, че трябва общественият ресурс да отива за държавни и общински училища, а не в частни. Хората поставиха проблема за удобен жп-транспорт в общината, както и за липсата на работни места. "С развитието на икономиката ще се разкрият и допълнителни работни места в региона. Това е сериозен проблем на Северозапада и трябва да се работи за неговото решаване", допълни Таско Ерменков.

"Районът на Якимово има сериозен потенциал, но не е изведен на преден план за развитие. Не е важно само да говорим за земеделие, а точно какво земеделие - зеленчукопроизводство, зърно и пшеница", заяви депутатът от левицата Атанас Костадинов. Присъстващите на срещата споделиха, че това е една от най-бедните общини в най-бедния район. Там инфраструктурата е не просто лоша, а нямат пътища и улици. Къщите са пустеещи. "Разочарованието от провежданата години наред политика на ГЕРБ е огромно. Подкрепяме предложенията във "Визия за България" и се надяваме да помогнат за развитието и на нашата община, коментираха те.