Крум Зарков: Не само разбираме протестите, ние сме предупреждавали управляващите за тях

15.11.2018 г.

"БСП гледа на протестите с разбиране, защото много от исканията сме ги предлагали, в последните месеци в парламента, под формата на законопроекти. И днес, когато обсъждаме бюджетите, става дума за икономическата част на исканията- за различни ставки на ДДС, за качествено различна политика на доходите. Колкото до политическата част на исканията- оставката на правителството, БСП не може да не се асоцира и с това, защото ние три пъти поискахме вот на недоверие на това правителство". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред БТВ. "Не само, че  разбираме протестите, ние сме предупреждавали управляващите за тях, когато те с лека ръка отхвърляха нашите предложения. Ние им казахме- чуйте какво ви казваме от трибуната, защото ще го чуете от друго място", каза още народният представител. Той обърна внимание, че  която и да е власт не може да си позволи да етикетира един протест, да го неглижира, да казва, че е яхван. "На тези хора трябва да се отговори, защото те имат легитимни искания на граждани", поясни Зарков. Той каза, че не става въпрос за  добавките на пенсионерите, въпросът е за преизчисляване на техните пенсии, което им се дължи от 2008г. "Не е въпросът за горивата, за 10 или 20 стотинки. Въпросът е, че българските институции, в продължение на няколко години, не могат да отговорят на въпроса- как е възможно една верига бензиностанции да продава с "Х" процента по- надолу от другите? Или има дъмпинг,  или останалите са в картел" - отбеляза Зарков. Той коментира, че още през август БСП  предупреди, че задачата - да се отговори на исканията на майките на деца с увреждания е сложна, емоционално натоварена и не е по силите на един министър само. "Затова трябва да се сезира парламентът, всички политически сили", каза Зарков. Той обясни, че законът нито е приет, нито може да сме сигурни в неговата ефективност.

Крум Зарков припомни, че БСП няколко пъти е предлагала заплатите на депутатите  да се замразят и да се върнат на определени приемливи нива. "Очаква се поредната новина за увеличение на заплатите- как мислите то ще се отрази това на ситуацията в страната, която и без това е доста нажежена?", попита Зарков.

Според депутата за  данъка за старите автомобили мненията на президента, БСП и огромна част от българските граждани съвпадат, защото се водят  от разбирането,  че това е налог, който ще утежни живота им без да допренесе нито за по- чист въздух, нито за по- малко коли. 

Крум Зарков коментира, че според доклада на ЕК не сме се справили с корупцията по високите етажи на властта, с корупцията в по- общ мащаб и там е отбелязано, че ключова област са обществените поръчки. Според доклада не сме свършили съдебната реформа. "Пак  според същата ЕК сме се преборили с организираната престъпност и вече имаме независим съд- така ли е според вас?", попита Зарков. Той отбеляза, че докладът върви към приключване, като механизъм и че председателят на ЕК го е обещал преди година и половина. "Странно е, тъй като досега в седемнадесетте предишни се твърдеше, че трябва да се изпълнят определени неща. Да обещаеш, че ще отпадне срок, подлага на съмнение- дали е обективно възприятието на ЕК. Аз никога не съм вярвал, че този доклад може да свърши работата вместо нас", заключи Зарков.