Хората от Бойница към депутати от БСП: Общината ни е най-бедната в ЕС. Подкрепяме предложенията във "Визия за България" за решаване на проблемите ни

Nov 15, 2018 Новини Избори 0 754

15.11.2018 г.

Хората от община Бойница, област Видин, се срещнаха с народните представители от ПГ на "БСП за България" Манол Генов и Чавдар Велинов по повод дискусия по проекта "Визия за България" на БСП. Хората обрисуваха негативна картина на състоянието на тяхната община и посочиха, че е най- бедната в ЕС. Те споделиха, че населението "бяга" по други населени места и липсва поминък. Хората коментираха, че страдат от затруднен достъп до здравеопазване поради отдалечеността от областния център, липсва и аптека. Хората изразиха отчаянието си, че на днешния ден са починали трима жители, но не се е родило нито едно дете. Народните представители представиха проекта "Визия за България" и конкретни мерки, които биха помогнали за решаване на част от проблемите им. Местни учители се оплакаха от подбора на учебниците и от ниското качество на съдържанието. Народният представител Манол Генов посочи мярка по отношение на образованието, заложена във Визията - един учебник по предмет. Предложението бе прието много добре от присъстващите. Чавдар Велинов коментира, че Визията предлага фонд за развитие на изостаналите региони и коментира, че е необходима спешна намеса на държавата в тях.

 Жителите на община Макреш попитаха народните представители от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков и Явор Божанков какво може да се направи, за да се задържат младите хора в България. Дискусията предизвика голям интерес и активно участие от страна на присъстващите. Гост на срещата бе и кмета на общината. "Необходима е икономическа децентрализация, за да бъдат задържани младите хора в България", коментира народният представител Явор Божанков. Той поясни, че едрият капитал е концентрирал всичко в себе си - в малко фирми и хора е концентриран голям ресурс и това лишава от стимул младите. "Не може всичко да бъде концентирано в София", категоричен е той.

 Жителите на село Дражинци се включиха в обсъждането на "Визия за България". Присъстващите споделиха проблемите на местната власт - висока безработица, лоша инфраструктура, ниски доходи и лошо здравеопазване. Основна тема в разговора бе здравеопазването. Местните споделиха, че липсва спешен център, а най- близката болница е в Белоградчик, която е пред закриване. Точно затова от болницата в Белоградчик пренасочват пациентите към Видин, която е на час и половина път. Към настоящия момент линейка стига до жителите за 40 минути. Народните представители Радослав Стойчев и Иван Ибришимов разясниха конкретните мерки, предложени във "Визия за България" по отношение на здравеопазването. Те коментираха, че за съжаление пациентът не е в центъра на системата, както би следвало да бъде. "Трябва да отпадне понятието търговски дружества за държавните и общинските болници, които ползват публичен ресурс в системата", каза народният представител Иван Ибришимов.