Румен Гечев: В Алтернативния бюджет залагаме 1,2 млрд. лв. за икономиката и регионите

Nov 05, 2018 Новини Избори 0 1023

Широко обществено представителство на обсъждането на Алтернативния бюджет на БСП

„Разликата между бюджета  на ГЕРБ и неговите сателити и Алтернативния бюджет на БСП е фундаментална. Ние предлагаме европейски подход и обвързването на бюджета с икономическото развитие на страната“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на представянето на Алтернативния бюджет на БСП. Той добави, че социалистите многократно са критикували управляващите, че правят фундаментална грешка, разглеждайки бюджета като счетоводен документ. „Правителството в момента няма ангажимент към нито един голям инвестиционен проект за разлика от Франция, Германия, Италия, които имат значими капиталови разходи и публично-частно партньорство за такива проекти“, каза още Гечев. Той обясни, че  в Алтернативния си  бюджет  БСП се връща към идеята от 2013 г. за Инвестиционен фонд в бюджета. „Тогава той бе 500 млн., сега ние залагаме 1,2 млрд. лв. От тях  500 млн.  ще отидат за създаването на подходяща инфраструктура и привличането на реални инвеститори и 700 млн. лв., които да бъдат насочени към по-слабо развитите  региони“, обясни проф. Гечев. Народният представител каза още, че левицата предлага значително увеличаване на средствата за социални програми, при увеличени бюджетни приходи. „Свидетели сме на катастрофа в чуждите инвестиции, които за тази година са 70% по-малко в сравнение с миналата. В момента те са 250 млн. евро., при положение, че в предкризисната 2009 г. бяха 9 млрд. евро.“, коментира Гечев. Той заяви, че във вътрешните инвестиции също сме свидетели на катастрофа. „Искаме да върнем България на територията на развитие и да я изведем от последното място в класациите“, завърши проф. Румен Гечев.

 Пламен Милев: Минималната работа заплата да стане 640 лв. от 2019 г.

„В Алтернативния бюджет предлага максимален размер на месечно осигурителния доход – 3900 лв. и минимална работна заплата от 1 януари 2019 г. – 640 лв., което е 60% от средната работна заплата за последните 12 месеца“. Това каза Пламен Милев, ръководител на направление „Публични политики“ към НС на БСП.   Той добави, че левицата предлага и въвеждане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица. „Предлагаме и първите стъпки към семейно подоходно облагане – родителите да приспадат до 50 лв. за всяко дете  от дължимия месечен данък. Допълнително, по отношение на ДДС, предлагаме две диференцирани ставки – едната е на лекарствата от 20% на 9%, на хляба – от 20% на 5%. Запазваме ставката на корпоративния данък на 10%“, каза още Милев.

Той добави, че в резултат на мерките, които левицата предлага при прогресивния данък, приходите, които БСП прогнозира, че ще бъдат получени са – от преки данъци допълнително над 2,3 млрд. лв., 700 млн. от корпоративни данъци и 1,6 млрд. от данъка върху доходите на физическите лица. „Очакваме и увеличаване на приходите на социално и здравно осигуряване – осигурителните вносни за държавно и обществено осигуряване  да се увеличат с 388 млн. лв. и здравноосигурителните вноски със 144,6 млн. лв.“, обясни той.
Пламен Милев каза още, че над 3,2 млрд. лв. е общият размер на приходите, които Алтернативният бюджет ще реализира  в повече или общо 47,1 млрд.лв. „Общият размер на разходите ще е почти 46,5 млрд. лв., което е с 3,3 млрд. лв. повече от предложения от правителството“, коментира той.

В дискусията по Алтернативния бюджет на БСП участваха синдикати, работодатели, икономисти, лекари, учители, пенсионерски съюзи, организации на хора с увреждания, експерти по сигурност и кметове.