Кристиан Вигенин: На изборите за президент Грузия показа зрелостта на своята демокрация

30.10.2018г.

“На тези избори Грузия показа зрелостта на своята демокрация". Това заяви специалният координатор на мисията на ОССЕ за президентските избори в Грузия Кристиан Вигенин на пресконференция в Батуми, на която бяха представени предварителните заключения на международните наблюдатели. Той подчерта, че докато се приветстват постиженията, важно е да се отчетат и недостатъците на средата, в която е провеждана кампанията, финансирането и правната рамка, като цяло. "Надявам се, народът на Грузия да вземе активно участие във втория тур на изборите и резултатите напълно да отразяват тяхната воля", каза още Вигенин. Според предварителните заключения на ръководената от него наблюдателна мисия, по време на изборите са били спазени основните свободи, кандидатите са провели кампаниите си свободно, а гласоподавателите са имали истински избор.

Вигенин обясни, че е имало случаи на злоупотреба с административен ресурс и висши държавни представители са взимали участие в кампанията, а по време на няколко събития е имало нарушения, както и случаи на вандализъм в кампанийни офиси и с кампанийни материали. Според него кампанията е била доминирана от поляризирани теми, негативни и остри обвинения между управляващите и една от опозиционните партии. "Появиха се притеснения за събирането на лични данни на избиратели от страна на управляващата партия и напрежение, свързано с изборния ден", обясни той.

Вигенин подчерта, че големият дисбаланс в даренията и изключително високият лимит на разходите допълнително са допринесли за неравнопоставеността между кандидатите. "Въпреки това изборният ден, като цяло, беше проведен по професионален, законов и прозрачен начин. Гласуването беше оценено положително, въпреки някои процедурни проблеми по време на броенето и факта, че много наблюдатели, от страна на граждански организации и представители на медиите, действаха в полза на политически партии", каза още той.

 Вигегин подчерта, че заключенията са направени с помощта на наблюдателна мисия, която повече от месец е събирала данни за изборния процес, а краткосрочните наблюдатели са били близо 400 от 40 страни. Народният представител от ПГ на "БСП за България" Петър Витанов бе наблюдател на изборите в черноморския град Батуми. По закон вторият тур на изборите трябва да се проведе не по-късно от 1.12, а на него ще се явят, с разлика от около 1%, независимият кандидат Саломе Зурабишвили, подкрепена от управляващата партия "Грузинска мечта" и кандидатът на основната опозиционна сила Обединено Национално Движение Григол Вашадзе.