Таско Ерменков в село Волуяк: "Визия за България" има за цел да възстанови държавата

Окт 20, 2018 Новини Избори 0 865

Държавата не е лош стопанин. В съвременния свят е необходима много повече държава във всеки сектор, заяви народният представител от БСП Антон Кутев пред хората в Курило

Нашата "Визия за България" има за цел да възстанови държавата. Това заяви народният представител от "БСП за България" Таско Ерменков по време на представянето на проекта в софийското село Волуяк. "Проектът "Визия за България" е нещо ново, което нашата партия прави. Това е различен подход - една платформа за разговор с хората. И на базата на онова, което работните групи са направили, всеки българин, който се чувства ангажиран и има представа за развитието на родината си, да си каже мнението", коментира Таско Ерменков.  Според него времевият хоризонт на този проект за Визия е 20, 30, 40 години, той надхвърля каквато и да е мандатност. "Идеята е да постигнем съгласие в обществото по основните проблеми, които са свързани с качеството на живота ни – здравеопазване, образование, икономика. За никого не е тайна, че в момента държава почти няма. Няма я нито в здравеопазването, нито в образованието, нито в сигурността. Няма я в съдебната система, която трябва да въздава справедливост. Държавата толкова, колкото трябва, където трябва и когато трябва. Защото в момента държавата не е там, където трябва, няма я толкова, колкото трябва, нито пък – когато потрябва"- разви тезата си Ерменков.

Хората от село Волуяк засегнаха основно местни проблеми, които не намират решение години наред. Най-голям за тях е  осигуряването на грижи за здравето. В селото те не разполагат с поликлиника. Останалите нерешени проблеми са - инфраструктурата, транспортът, водният цикъл и образованието. „Във „Визия за България“ ясно заявяваме, че здравеопазването трябва да престане да бъде търговска дейност", заяви Таско Ерменков. Той отбеляза, че  същото е положението и с образованието. "Икономиката трябва да бъде насочена в интерес на малките и средните предприятия, да бъдат създавани нови работни места и да е осигурено достойно заплащане на труда“- каза още депутатът.

На среща в Курило, друг народен представител от БСП, Антон Кутев представи „Визия за България“ пред  гражданите в местното читалището. Засегнатите болезнени теми от хората бяха подобни на коментираните в село Волуяк.

“Визия за България“ е документ, с който да кажем на обществото, че държавата ни трябва да знае накъде е тръгнала. Защото в противен случай, няма да знаем къде ще стигнем", коментира той. Според Кутев в рамките на 30-годишния преход бяха направени много груби грешки, а момента  е нужна визия- как продължаваме напред. "Мисля, че вече всички в България усещаме недостига на държава. Че се намираме в период, в който във всяка област на живота ние имаме нужда от повече държава. Какво означава това? Повече държава може и трябва да има в икономиката"- отбеляза зам.- председателят на ПГ на левицата. Той  уточни, че това не значи, че частните магазинчета и цехчета трябва да бъдат държавни, че  не става дума за онази държава от преди 1989 г. "Става дума обаче за това, че АЕЦ в Козлодуй винаги е била държавна и в това няма нищо лошо. Става дума за това, че електроразпределителните дружества трябва да бъдат държавни. Ине само, че няма нищо лошо, но това е задължително! Същият е примерът със „Софийска вода“, каза Антон Кутев. Депутатът  изтъкна, че в продължение на 20 години, БСП е била абсолютно твърда в позицията си против концесията на „Софийска вода“. "Говорим за повече държава в енергетиката. Това не значи че соларните паркове трябва да са държавни, няма нужда. Но означава, че атомните централи, че ЕРП-ата, че големите ТЕЦ-ове, че ключовите енергийни предприятия трябва да са държавни. За мен това няма никакво съмнение. Има области, в които държавата трябва да участва с регулация. Такава е фармацевтиката. Там, една много по-силна държавна регулация от тази, която имаме в момента, може да доведе до сваляне на цените на лекарствата с 15-20%."- коментира Кутев. Според него  в икономиката също трябва да има много повече държава - дали през собственост, дали през регулация, държавата трябва да влезе в ключови сфери. "Всеки знае колко предприятия бяха приватизирани. Колко от тях работят в момента? Държавата не е лош стопанин и това, което се опитваме да покажем с проекта за „Визия за България”, е че е необходима много повече държава в съвременния свят."- отбеляза Антон Кутев. Той даде пример със скандинавските държави. Там  никой не може да упрекне в комунизъм или социализъм някоя от тези държава. "Навсякъде в Европа в момента държавата има много повече влияние, отколкото в България. В здравеопазването трябва да се спре финансирането на частните болници от държавата. Няма лошо да ги има, никой не казва, че не трябва да ги има. Но какво става в момента - частната болница за едно заболяване получава толкова пари, колкото получава и държавната. Само че при държавната финансирането спира до тук, а при частната болница оттам нататък тя взима още пари от пациента”- заключи Кутев.