Кристиан Вигенин: Искаме действия за разкриване на мотивите и извършителите на престъплението в Русе

Окт 08, 2018 Новини БСП 0 1243

Не е приемливо в България, в една европейска държава, млада жена да си отиде по подобен начин

„Искаме действия от правителството и съответните институции за разкриване на мотивите и извършителите на престъплението в Русе. Очакваме от тях конкретни мерки и идеи за това- как да бъде защитена свободата на медиите и как да бъде защитена независимата журналистика“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин на пресконференция в централата на партията. Той подчерта, че темата за убийството на Виктория Маринова в Русе не може да остане без коментар. „Реакциите на световните медии ни показаха колко тежко е престъплението. От дълги години България не е била обект на такова внимание в международната преса. Водещи издания като „The Washington Post“, „The New York Times“, „The Guardian“, „Bild“, „Die Welt“, „Politico“, както и в цялата балканска преса, това е една от най-четените новини“, подчерта Вигенин. По неговите думи, чак след тази силна международна реакция, властта се е забързала да се заеме с този проблем. „Това показва, че в България са закърнели нашите сетива за свободата на медиите и какво представлява. Още веднъж 111-тото място на България по свобода на медиите беше потвърдено“, каза още той. Според него този случай е бил нова червена линия, която е пресечена – досега български журналист не е ставал жертва на подобно престъпление. „Не трябва да бъдем безразлични. Обществото трябва да се събуди – и политиците, и медиите“, категоричен е народният представител. Той подчерта, че след подобен случай в Словакия, министър-председателят подаде оставка. „Тук като че ли властта в първите два дни беше заета да изпревари обществената реакция и да омаловажи това убийство, подчертавайки, че най-вероятно не е свързано с нейната работа. Сякаш, ако убийството не е свързано с нейната работа, е по-приемливо. Не, в България, в една европейска държава, не е приемливо една млада жена да си отиде по подобен начин. Ние сме свободни хора, които би трябвало да имат свободна и сигурна държава. Хората трябва да имат правото и възможността, без да се страхуват, да бъдат там, където намерят за добре“, заяви Кристиан Вигенин.

Елена Йончева: Загубили сме вярата, че държавата е способна да разкрие не само кой е извършителят, но и кой е поръчителят на убийството на Виктория Маринова

"Българското общество не знае какви са мотивите зад зловещото убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова, но сме загубили вярата, че държавата е способна и има желание да стигне до край- не само да разкрие кой е извършителят, но и кой е поръчителят на това престъпление, ако има такъв". Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева на пресконференция в централата на партията. Тя припомни, че това е третото отстраняване на разследващ журналист в Европа за последната една година, като подобни убийства се случиха в Малта, където в бомбена атака загина Дафне Галисия и в Словакия- Ян Куцияк. "Какво се случва в България след убийстово на една българска журналистка. Още на втория ден, от МВР казват, че е малко вероятно или по- малко вероятни нейното убийство да е свързано с нейната работа", подчерта Йончева. "Ще припомня последните думи по отношение на свободата на медиите от Виктория Маринова, казани в ефир: "Силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми, систематично отстраняване на разследващи журналисти", цитира Елена Йончева.