Жителите на Септември: Липсва политика за подпомагане на дребните земеделски производители

Окт 05, 2018 Новини Избори 0 678

5.10.2018

„Липсва политика от страна на държавата за определяне на изкупните цени на гроздето, както и политика за подпомагане на дребните земеделски производители”. С тези думи жителите на град Септември се обърнаха към народните представители от ПГ на „БСП за България” на среща по повод обсъждането на проекта „Визия за България”. „Недопустимо е държавата да бъде майка за крупните земевладелци и мащеха за малките земеделски производители. Това я превръща в лош стопанин”, каза народният представител Светла Бъчварова. Тя обясни, че в сферата на земеделието има много проблеми и към тях може да бъде добавен и този, че препаратите за растителна защита са с ниско качество и високи цени. Обсъдени бяха и въпросите в областта на земеделието за необходимостта от подсигуряване на пазар на продукцията и неадекватната политика на управляващите относно неконтролирания внос на плодове и зеленчуци.

В срещата взе участие и бивш кмет на община Септември, който сподели за нередности в каменната подложка на ж.п. релсите по изграденото вече ж.п. трасе София-Пловдив. „Опасявам се да не се получи Хитрино 2", каза той и призова народните представители за съдействие в изясняването на нередностите и търсене на отговорността от фирмата изпълнител. „Запознати сме със ставащото и с негативните практики в управлението на общината. Поемаме ангажимента да бъден отнесен въпросът към съответните министерства”, каза народният представител Иван Иванов.

На срещата, на която присъстваха над сто човека, сред които и общински съветници от две местни коалиции, кметовете на Варвара и Ковачево и членове на инициативен комитет „Да спасим Варвара”, се поставиха въпроси за здравеопазването и лошия бизнес климат в страната. „Няма инвеститори”, отбеляза присъстващ на срещата. „Как да има инвеститори, когато се вижда несигурност в държавата и министър-председател с непостоянно мнение, което се променя по три пъти на ден”, каза народният представител Филип Попов. Той коментира и темата Здравеопазване- необходимо е болничните заведения да престанат да бъдат търговски дружества. „Това е основен акцент, който сме поставили в раздела „Здравеопазване” във „Визия за България”, отбеляза Попов.

На срещата в град Септември присъства и зам.-председателят на БСП- Кирил Добрев.  „БСП е подела една инициатива, с която търси диалог с хората във всяко едно населено място”, отбеляза той. Добрев коментира, че това е правилният начин Визията да бъде доразвита. „България е в момент, в който трябва да бъде изградено едно ново начало и политиките да дойдат от самите хора. Държавата трябва да влезе в ролята си”, заключи Кирил Добрев.