Сергей Станишев е избран за председател на новосъздадената Мрежа на ПЕС за външна политика

Президиумът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ избра  председателя на НС на БСП Сергей Станишев за председател на новосъздадената Мрежа на ПЕС за външна политика

Президиумът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ избра  председателя на НС на БСП Сергей Станишев за председател на новосъздадената Мрежа на ПЕС за външна политика. Станишев има дългогодишен опит в европейските въпроси и външната политика. Като министър-председател на Република България в периода 2005-2009г. той доведе до успешен край процеса на присъединяването на страната ни към ЕС през 2007г.

„Сергей Станишев е идеалният кандидат за председател на Мрежата и съм сигурен, че той ще се справи отлично с тази отговорност", заяви лидерът на ПЕС Пол Нируп Расмусен. Той изтъкна, че с промените, въведени с Лисабонския договор и особено с актуалния дебат за създаването на Европейска служба за външна дейност, външната политика е заела безпрецедентно място в европейската политика. „Станишев има опита и визията, които ще гарантират, че нашата нова Мрежа веднага ще заеме своето достойно място в този контекст", коментира Расмусен. По думите му новата структура ще допринесе за една по-силна, по-единна и по-прогресивна външна политика на ЕС.

Мрежата на ПЕС за външна политика ще събере експерти от всички партии-членки на ПЕС и ще работи в тясна координация с другите органи на партията като Мрежите на министрите на външните работи, на отбраната и на развитието. Тя ще гарантира налагането прогресивните стратегии за външна политика в дългосрочен план. Ще бъдат обсъждани въпроси като глобализацията, сигурността и политиката за добросъседство. Първото заседание на Мрежата за външна политика, която ще заседава най-малко два пъти годишно, ще бъде свикано в гр.Брюксел на 16 юни 2010г.

Като приоритети в работата си, Сергей Станишев очерта засилване на сътрудничеството в Черноморския регион, както и успешното реализиране на европейската политика за Източно партньорство и политиката на ЕС за развитие.