Икономическата криза в страната се задълбочава и прераства в социална

Апр 30, 2010 Новини БСП 0 1356

Сергей Станишев: Не съм се вкопчил в поста председател на Националния съвет на БСП, но не съм свикнал да бягам от отговорност Икономическата криза в страната се задълбочава

Сергей Станишев: Не съм се вкопчил в поста председател на Националния съвет на БСП, но не съм свикнал да бягам от отговорност

Икономическата криза в страната се задълбочава. Тя прераства в тежка социална криза и никакви оправдания, свързани с „лошото наследство" на предишното управление, не могат да бъдат приети. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на заседанието на НС на партията. Лидерът на БСП представи анализ на актуалната политическа обстановка в страната.

„Антикризисните мерки на правителството не работят", заяви Сергей Станишев. Той напомни, че срокът на първия антикризисен план на ГЕРБ вече е изтекъл. Очакванията на управляващите бяха планът да изведе страната от кризата. На практика обаче тя се задълбочава - безработицата расте, доходите на хората намаляват, а икономиката е подтисната. Причината за влошаващата се ситуация според Станишев е погрешната финансова и икономическа политика, която правителството на ГЕРБ води. Лидерът на БСП обясни, че правителството не търси начини за стимулиране на реалната икономика, а се фокусира само върху намаляването на разходите - чрез приватизация и увеличаване на данъците. Станишев определи като обезпокоително намерението на управляващите да повишат ДДС. По думите му тази стъпка ще свие допълнително потреблението, ще доведе до намаляване на доходите на хората и тежестта ще понесат най-бедните. Според лидера на БСП увеличаването на ДДС ще изтласка част от икономиката в сивия сектор, а събираемостта на приходите ще се превърне в още по- голям проблем.

Председателят на БСП изтъкна, че при сегашното управление за първи път под въпрос се поставят социални и трудови права на гражданите, които са били извоювани в продължение на десетилетия. За пример Станишев даде ползването на отпуски и болничните. „Обезпокоени сме от атаката срещу гражданските права, показните арести и политическите репресии, които едва ли не се обявяват за антикризисни мерки", заяви лидерът на БСП. По думите му ГЕРБ се опитва да концентрира в ръцете си цялата власт и използва МВР като политически инструмент. Станишев отбеляза, че общата атмосфера в България е на страх, напрежение и политическа конфронтация. „Идеята за справедливост се подменя от идеята за възмездие", предупреди председателят на социалистите.

Сергей Станишев отбеляза, че доверието на хората в ГЕРБ бързо пада. Едновременно с това противоречията със Синята коалиция се  задълбочават. Така ГЕРБ може да разчита единствено на Атака, което според лидера на БСП крие рискове за страната. Причината е, че за първи път в управлението на страната има националистическа ксенофобска партия. „Ние нямаме съюзници и в Народното събрание като опозиция", отбеляза Станишев. По думите му левицата трябва да търси партньорство с неправителствените организации, сдруженията, гражданските организации, чиито интереси в много случаи се погазват. „БСП не може да се окаже встрани от една потенциално надигаща се протестна вълна. Трябва да бъдем активни и сред хората", категоричен беше лидерът на социалистите.

Станишев коментира и проблемите в БСП, интригите, които по думите му засенчват инициативите на партията. Председателят определи като елементарно обяснение и подход тезата, че със смяната на лидера нещата ще потръгнат. „Аз не съм се вкопчил в поста председател на Националния съвет, но не съм свикнал да бягам от отговорност", заяви Станишев. Той напомни, че Конгресът на партията му е дал доверието си за година и въпреки това, скоро след заседанието, вътрешните битки са започнали. „Нямаше и 100 дни спокойна работа", отбеляза председателят. Станишев призова ако някой има увереността в себе си - да се кандидатира за председател, да го заяви ясно и да подготви платформа за вижданията си. След което Конгресът ще се произнесе. „Би ми се искало да вярвам, че след поредното заседание този, който бъде избран за лидер, ще има спокойствие и вътрешна консолидация в БСП", коментира лидерът на социалистите.

Станишев коментира още, че промяната в БСП се случва, но изрази неудовлетворение от нейния темп. По думите му това зависи от усилията не само на ръководството на партията, но и от всички нейни членове. Станишев предложи на следващото заседание на Конгреса, делегатите да обсъдят изпълнението на решенията, взети на предишния Конгрес.

Председателят на БСП допусна възможността да се бърза с извънредно заседание на Конгреса заради вероятността да има предсрочни избори. По думите на Станишев не е изключено правителството да използва като спасителен пояс политическа криза. „Но това няма да реши нито един въпрос на хората", категоричен беше лидерът на БСП. Според Станишев това, което разколебава управляващите е рискът от служебно правителство и интерпретацията на хората за бягство от отговорност и провал.

Лидерът на БСП очерта основните задачи пред левицата. Първата е да се насочи обществената дискусия към бъдещето чрез конкретни предложения за политики. По думите му е нужна и по-фокусирана опозиционна дейност. БСП трябва да се покаже като партия, която има визия за развитието на България и след приключването на кризата и как страната ни се вписва в контекста на визията за „Европа 2020". „Инвестирането в човешкия капитал трябва да бъде за нас основен приоритет", отбеляза Станишев. Според него трябва да започне и дискусия за визията за БСП като идеология и конкретни политики.