В Ястребово честват история и култура на родния край

Гости бяха депутатът Георги Гьоков и областният лидер Румяна Динева

Народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков, областният председател  на БСП – Стара Загора Румяна Динева, читалищни деятели, жители и гости на опанското село Ястребово се поклониха пред подвига на септемвриеца  Даньо Василев. Той е  участник в първото антифашистко въстание, избухнало през 1923г.  и  93 години е патрон на местното читалище, в чийто двор преди месец са преместени костите на героя.  Това е и повод родолюбивите ястребовци да съчетаят историята от 1895 година, с културата  на родния край, да поговорят за настоящето и бъдещето на своето село.  В отбелязването взе участие и областният младежки лидер  Диана Михалева.

Даньо Василев е роден преди 123 години в с.Ястребово. Учил е в Софийския университет, след края на войната се установява като адвокат в Стара Загора. В подготовката на Септемврийското въстание отдава всичките си сили. По време на избухването му е командир на отряд, който завладява гарата и я държи в продължение на няколко часа. След неуспеха на въстанието прави опит да премине турската граница, но е заловен и разстрелян край нея на 4.10.

„Въпреки неуспеха  на септемврийци, те продължават и 95 години по-късно, са пример за  сила и упование на поколенията,  за вярност към народа и родината", подчерта в словото си читалищният председател Йорданка Бонева.  Сред гостите бяха внучката на Даньо Василев - Нина, читалищни дейци от Васил Левски, Тракия, общински съветници. Читалищните дейци благодариха  на кмета Боньо Бонев, организирал честванията.

 „За селото читалищната дейност е водеща. Продължаваме с енергия и творчество да  съхраняваме обичаите и традициите, с това поддържаме  историята жива и я предаваме  на деца и внуци”, сподели  Йорданка Бонева.