Нова политика за черноморските рибари поиска Илияна Йотова

Европейската комисия е готова да чуе всякакви предложения за по - доброто управление на рибните запаси на Черно море и съвместни регионални изследователски проекти

Европейската комисия е готова да чуе всякакви предложения за по - доброто управление на рибните запаси на Черно море и съвместни регионални изследователски проекти. Това отговорът на европейския изпълнителен орган на писмен въпрос внесен от евродепутата от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Илияна Йотова смята ли да съдейства за създаване на отделен орган за управление на черноморските ресурси. Tя попита как ще се реши проблемът със събирането на прецизни данни за състоянието на рибните ресури и екологичната обстановка, въз основа на които се определят квотите за улов на риба.

       "Европейската комисия е готова да проучи всички възможни инициативи за по - нататъшно насърчаване на сътрудничеството в черноморския регион", се казва в отговора на комисията. Тя подкрепя засилването на диалога с всички крайбрежни държави, за да се намерят допирни точки и да се постигне споразумение по конкретни проекти за сътрудничество и успоредно с това да се насърчат и засилят действията на Генералната комисия по рибарство в Средиземно море (ГКРСМ) в Черно море. Според Илияна Йотова, това дава основа да се работи в желаната посока за отделяне на Черно от Средиземно море в отделен орган за управление на рибните ресурси.

"Мисля, че е необходимо да се обособи такъв орган за черноморските ресурси, защото при днешната ситуация българските и румънски рибари са разтревожени, че Европейския съюз намаля квотите за улов на търговски ценни видове като калкан, без да получава адекватна информация за реалната обстановка", казва в коментар на получения отговор от ЕК българският евродепутат.

"Може би до голяма степен това се случва, защото не се обръща достатъчно внимание на този сравнително нов за ЕС басейн.", добави Илияна Йотова. Според нея риболовният сектор у нас и в Румъния поставят въпроса защо останалите държави по черноморското крайбрежие не подлежат на такива стриктни мерки, на каквито са подложени нашите две страни. Русия, Украйна и Грузия не са участници в Генералната комисия по рибарство в Средиземно море и това създава пречки пред сътрудничеството с тях в областта на риболова.