Жельо Бойчев: Управляващите не могат да се справят с въвеждането на ТОЛ системата

Свиленски към управляващите: Демонстрирате, че сте загрижени, а на практика не правите нищо по въвеждането на ТОЛ системата

Жельо Бойчев: Управляващите не могат да се справят с въвеждането на ТОЛ системата

 

„Забавянето на въвеждането на ТОЛ системата е в ущърб на националния интерес и всички действия, които управляващите предприемате в момента, показват, че администрацията и Министерския съвет не могат да се справят със задачата по нейното въвеждане”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев от парламентарната трибуна. Той заяви, че това, за което левицата имам претенции към МС и АПИ е, че не си вършат работата. „Защо се загуби половин година и всички действия по въвеждане на ТОЛ система в България са спрени”, попита Бойчев. Той припомни, че още през февруари народните представители от ПГ на „БСП за България” са заявили, че са готови да участват в дебата по въвеждането на ТОЛ системата. Бойчев добави, че мястото на разговора за обхвата и тарифите на ТОЛ системата е в Народното събрание, а управляващите постоянно бягат от него. „През месец февруари министърът казва, че първите 7 месеца от подписания договор за изграждането на ТОЛ системата са предвидени за проектиране и изграждане на необходимото оборудване и провеждане на първоначалните тестове на нейните компоненти. Първите 7 месеца от подписването на договора минаха, а нищо не се случи”, каза още Жельо Бойчев.Той добави, че министърът е казал още, че през останалите 12 месеца ще се премине през доказването на функционалността,  коригирането на дефектите, напасването на системата. „Кога ще изградим съоръженията и кога ще ги напаснем да функционират”, попита още Бойчев.

Свиленски към управляващите: Демонстрирате, че сте загрижени, а на практика не правите нищо по въвеждането на ТОЛ системата

 

„Няма да подкрепим вашия законопроект за въвеждане на ТОЛ системата, защото трябваше още през февруари той да бъде внесен от министър Нанков и Министерския съвет”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски от парламентарната трибуна. Той добави, че това, че левицата иска разговор за тарифирането на системата не означава, че трябва тарифата да бъде записана в закона. „Ходите и обяснявате, че ще съберете 1,2 млрд. лв. от ТОЛ системата, чува се и сума от 800 млн. лв., колегата Станислав Иванов казва 700 млн. лв., как обаче го изчислявате?”, попита Свиленски.  Той добави, че щом се коментират конкретни суми, някой знае, каква е цената на километър. Той призова мнозинството да кажат какви са числата и параметрите, за да бъдат обсъдени в зала. „Демонстрирате, че сте загрижени, а на практика не правите нищо по въвеждането на ТОЛ системата”, заяви Георги Свиленски.

Дора Янкова: На 1 януари 2019 г. ТОЛ системата няма да бъде документално и административно обезпечена

 

„Съмнявам се, че на 1 януари 2019 г. ТОЛ системата ще бъде документално и административно обезпечена“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова от парламентарната трибуна. Тя подчерта, че след 2020 година няма да има достатъчно средства за общия свързващ магистрален пръстен, който все още не е изграден и за държавните пътища втора и трета категория. „Подкрепяме ТОЛ системата, но имаме притеснения за нормативната база. Не може министърът вчера като сърдито дете да ни каже няколко думи и днес да си върши работата по общините, а от ГЕРБ да се червят и да се опитват да извадят от положение тази ленива администрация, която нищо не прави в последните три години", допълни Янкова. Депутатът от БСП препоръча на Агенция "Пътна инфраструктура“ и на МРРБ, след приемането на законопроекта, да направят добра информационна кампания.

„Какви ще са приходите, как ще бъдат направени във времето, какви ще са разходите, тепърва банката ще прави тази оценка. Така не се внася закон – без една запетайка за финансовите параметри“, допълни темата народният представител от левицата Филип Попов.