Петър Кънев: „Визия за България” не е бюджет на държавата, а визия за развитието й

Юли 23, 2018 Новини Избори 0 1030

Ръстът на БВП се дължи на гастербайтерите. На година пращат 5 милиарда лева

„Във „Визия за България” няма цифри. Този документ не е бюджет на държавата, който да обсъждаме откъде щели да дойдат парите. Това е визия за развитието на страната.” Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” и председател на икономическата комисия в НС Петър Кънев по БТВ. Той добави, че предстои обществено обсъждане по проекта. „За последните 15 години държавата абдикира от управлението на държавния икономически сектор. В момента няма данни какво е процентното съотношение на присъствие на държавата в икономиката – като брой заети на работни места, процент от БВП и част от печалбата. Нужно е повече държава в държавните фирми”, поясни той.

 „Визията не е предвидена за реализация за 4 или 5 години. Тя касае държавата ни. Така повече не може да продължаваме. Ръстът на БВП в момента се дължи на гастербайтерите - хората, които изгонихме от България. На година те пращат 5 милиарда лева – изчистени данъчно пари за консумация”, категоричен бе Петър Кънев.

Той коментира и ситуацията в Странджа. “За мен проблемът там през последните седмици с чумата не е нито икономически, нито финансов още по-малко ветеринарен. За мен този проблем е политически, дори геополитически”, заяви народният представител. По думите му Странджа е изоставена, като през последните 20 години там няма никаква държавна политика за развитие и има един единствен поминък – животновъдството. Според него е нужна специална държавна програма за региона, който е на границата с Турция.