Проф. Георги Михайлов: Всичките ни цели и усилия са насочени към спасяване на българската нация, семейство и здравето на децата ни

Юли 21, 2018 Новини Избори 0 864

Д-р Десислав Тасков: Пациентът да се постави във фокуса на здравната система

„Всички наши цели и усилия са насочени към спасяването на българската нация, семейство, благоденствието и здравето на нашите деца, които са бъдещето на България.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на представяне на проекта „Визия за България“. Той подчерта, че винаги здравните мерки са насочени към здравноосигурените – 24 часов достъп до медицинско обслужване и навременно такова. „Над 2000 населени места в България са лишени изобщо от медицинска помощ, а едно на десет населени места в България имат достъпна аптечна помощ. Необходима е оптимална, а не комерсиална лекарствена политика“, категоричен е той. Проф. Михайлов обясни, че за здравнонеосигурените трябва да бъде гарантиран достъп до базовия пакет от медицински услуги. Той е категоричен, че е необходим строг контрол и броят на здравноосигурените да се покачва, защото в момента има над 700 000 души, които не са. „Да има и пълна прозрачност на тези здравни вноски. Да има и електронно персонализирано медицинско досие, като неразделна част от здравната информационна система. То е инструмент за контрол на финансовите разходи“, каза още проф. Михайлов. 

Народният представител е на мнение, че е необходимо да се направи забавената вече 20 години детайлна икономическа оценка на всички видове медицинска дейност и на труда на медицински специалисти. „Трябва да има достойно заплащане за всички, ангажирани в сферата на здравеопазването. 

Националната здравна карта да се превърне в инструмент за оптимизиране на здравеопазването“, каза още той. По неговите думи трябва да се осигури спазването на “златния час” при спешни състояния. „Отстоянието да бъде не повече от 50 км за специализирана помощ при 24ч. покритие; Електронизацията на здравната информационна система да бъде връзка между всички звена“, заяви народният представител. 

Д-р Десислав Тасков: Пациентът да се постави във фокуса на здравната система

„Пациентът да се постави във фокуса на здравната система. Да има минимум заплащане от страна на пациентите“, заяви д-р Десислав Тасков, зам.-председател на ОблС на БСП-Варна. Той подчерта, че от джоба на хората излизат над 4 млрд. лв., като имаме предвид, че говорим за най-бедната страна в Европа. „Това е абсолютно неприемливо и ще го променим. Искаме да върнем държавата в здравеопазването – в управлението, регулацията, контрола и гарантиране на достъп до здравеопазване на всеки“, категоричен е той. Според него трябва да се намали ставката ДДС за лекарствата и медицинските изделия. „Държавните и общинските болници няма да са търговски дружества, а лечебни заведенияЧастните лечебни заведения, които искат да работят с НЗОК, няма да могат да бъдат търговски дружества“, каза още д-р Тасков. Той е на мнение, че трябва да се изгради Национална здравна система на регионален принцип – достъп до здравеопазване трябва да има във всеки регион и да се развива лечебната дейност. „Да се възстановят Националните програми за профилактика в областта на социалнозначимите заболявания“, допълни Десислав Тасков. Той подчерта, че за да има полза от тях, трябва да се обхванат малките общини и по този начин да се гарантира включването на максимален брой хора. Като пример посочи, че единици биха дошли да се прегледат от Гоце Делчев в София, но ако специалисти отидат при тях, стотици ще си направят профилактични прегледи. "Промяна в безплатното обучение в сферата на здравеопазването и заместването му с държавни стипендии, които да касаят, както обучението, така и специализациите, но да са свързани с ясен ангажимент за работа след това. Финансиране на специализации във водещи центрове в света на млади български специалисти", каза още Тасков.