Кристина Сидорова: Министър Банов обеща до края на 2017 г. да има Национална стратегия за култура, а такава все още няма

06.07.2018

„В програмата за управление на правителството на Република България 2017-2021 г, като ключов приоритет е записано изработването, финализирането, приемането и финансовото осигуряване на Национална стратегия за развитие на изкуствата, културата, творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм. Преди повече от година, министър Банов пое ангажимент до края на 2017 г. да има готов цялостен проект за такава стратегия и да бъде представена за публично обсъждане. Към днешна дата такъв проект няма“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова от парламентарната трибуна. Тя посочи информация от публичното пространство, че срокът за изготвяне на проекта е удължен с още една година. „Не е ясно и какво ще е мястото в стратегията на творческото образование и специализираните училища в сферата на изкуството и културата“, каза още тя. Сидорова подчерта, че професионалното образование по изкуство и култура допринася съществено за съхраняване на традиционните културни ценности и културното многообразие на нацията ни. „За съжаление, напоследък все по-малко се говори за развитието и мястото на образованието в областта на културата“, каза още Кристина Сидорова.

Стоян Мирчев: Министър Банов ми прочете от трибуната отговор, който ми даде през  февруари

„Силно съм разочарован от отговора на министър Банов, защото той прочете отговор, който ми даде през февруари и не чух нищо ново. Той съдържа само пожелания и повторения“. Това заяви народният представител от левицата Стоян Мирчев. Той обясни, че на 16 юни 2017г, на негов въпрос, министърът отговаря, че окончателният проект на стратегията ще е готов до края на 2017 г. „През август 2017 г., при представяне на приоритетите на неговата работа, поставя Националната стратегия за култура като такъв. Пак по негова информация, от август 2017 г. над 120 човека са включени в тази работна група и една година по-късно резултат няма“, коментира народният представител. Мирчев припомни, че през април 2018 г. министърът е заявил, че информацията, разпределена по сектори, се обобщава т.е. би трябвало да е  на финала. „Проблемът е, че няколко месеца по-късно – юни 2018 г., министър Банов заявява, че отново се осъвременява информацията. Предшественикът му г-н Рашидов през 2012 г. беше направил цял наблюдаващ комитет, чиято дейност приключи безславно, дори и без доклад какво се е свършило. Беше връчил творчески и научни трудове на 28 работни групи за обобщаване и финализиране на проекта на стратегия на една НПО, която не изпълни своя проект“, обясни Мирчев. Той попита дали има заложени финансови средства и какви са те, за да имаме най-накрая такава стратегия. „Каква административна отговорност ще понесе отговорният по проекта, защото вече трябва да се носи отговорност за това, че  са нарушени всички срокове и нямаме готова стратегия? Какви са гаранциите, че ще имаме нови срокове, кога ще бъдат те и кога най-накрая българската култура ще има своя стратегия?“, продължи с въпросите Стоян Мирчев.