Георги Свиленски: БСП защитава интересите на превозвачите

Частна организация иска да върши работата на министерството на транспорта

„БСП защитава интересите на всички превозвачи, а не подклажда напрежения. Възмутени сме обаче, че  две частни фирми, представящи се за асоциации и намирайки лоби в парламента, внасят законопроект, с който искат да изнесат голяма част от дейността на Министерство на транспорта в частна организация”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски пред журналисти в парламента. Той заяви, че тези фирми искат да направят частно министерство и да назначат частен министър на транспорта. „Ако държавата абдикира и министерството не иска да се занимава с този сектор, първото нещо, което трябва да се направи, е подписка за освобождаването на министъра и закриване на частта от министерството, която се занимава с автомобилния транспорт”, категоричен бе Георги Свиленски.   

„Говоренето, че това ще обедини бранша, камарата ще бъде единна и ще защитава интересите на бранша, са неоснователни, защото представителите на браншовите организации не искат насила да участват в нея”, каза още Свиленски. Той смята, че с този закон се прави опит всички 17 000 транспортни фирми да станат членове на организацията и да плащат членски внос от 1000 до 10 000 лв., за да може тя да контролира, кой да извършва транспортна дейност, на кой ще бъде даден лиценз и на кой не. „Частна организация иска да върши работата на министерството на транспорта и това е притеснително”, заяви още народният представител. Георги Свиленски уточни, че в мотивите на Закона пише, че в България няма регистър на транспортните превозвачи и няма компетентен орган, който да отговаря за транспорта, а в министерството има корупция. Той добави, че такъв орган има и това е Изпълнителна агенция Автомобилна администрация, регистър работи от няколко години и според министъра няма данни за корупция.

„Нека КРИБ и Миролюб Столарски, който е запазил името „Българска автомобилна камара”, да обясняват- защо запазват име с посочено лице, при положение, че няма приет закон. Знаят ли те- кой ще бъде избран за председател”, попита Свиленски.  Той зададе и въпроса- какво ще стане на общото събрание на тази камара, след като 17 000 души се съберат на едно място.